Yli 30 ihmistä tapettu ja heidän ruumiinsa poltettu Myanmarissa, kansainvälinen avustusjärjestö epäilee kahden työntekijänsä olevan uhrien joukossa - Ulkomaat | HS.fi

Yli 30 ihmistä tapettu ja heidän ruumiinsa poltettu Myanmarissa, kansain­välinen avustus­järjestö epäilee kahden työntekijänsä olevan uhrien joukossa

Tapettujen joukossa oli naisia, lapsia ja vanhuksia. Maan asevoimien mukaan joukot olivat tappaneet ”aseistautuneita terroristeja”.

Sotilasvallankaapausta vastustavan Karenni Nationalities Defence Force -järjestön 25. joulukuuta välittämä kuva poltetuista autoista Hpruson paikkakunnalta, joka sijaitsee Kayahin osavaltiossa.

25.12.2021 12:14 | Päivitetty 26.12.2021 6:08

Yli 30 ihmistä on tapettu ja heidän ruumiinsa poltettu Myanmarin itäosassa sijaitsevassa Kayahin osavaltiossa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikallisten asukkaiden, mediatietojen ja ihmisoikeusjärjestön mukaan tapettujen joukossa on niin naisia, lapsia kuin vanhuksiakin.

Karenni Human Rights Group -järjestön edustajat löysivät ruumiit Mo Son kylän läheltä. Edustajien mukaan tapetut olivat maan sisäisiä evakkoja ja kuvamateriaalista näkyy, miten poltetut ruumiit olivat poltettujen autojen lavojen päällä.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia palaneista kahdesta rekasta sekä henkilöautosta, joiden sisällä ruumiit olivat.

”Tuomitsemme vahvasti tämän epäinhimillisen ja raa’an surmateon, joka rikkoo ihmisoikeuksia”, järjestö kirjoitti Facebookissa.

Myös yhden Myanmarin suurimman sotilasvallankaappausta ja junttaa vastustavan järjestön, Karenni National Defence Forcen edustajan mukaan kuolleet olivat evakkoja.

”Olimme šokissa, kun näimme ruumiiden eri koot. Siinä oli mukana lapsia, naisia ja vanhuksia”, sanoi ryhmittymän nimettömänä pysytellyt komentaja.

”Menin katsomaan sitä aamulla. Näin palaneita ruumiita sekä naisten ja lasten vaatteita, joita oli levinnyt ympäristöön”, sanoi paikallinen kyläläinen, joka kertoi kuulleensa laukauksia lauantain vastaisena yönä.

Samaan aikaan kansainvälinen lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset kertoi kahden työntekijänsä olevan kateissa Myanmarissa.

Järjestön mukaan työntekijät olivat paikan päällä palaamassa avustusmatkalta, kun he joutuivat osallisiksi tapahtumiin. Järjestö kertoo saaneensa vahvistuksen, että työntekijöiden kulkuneuvoa vastaan hyökättiin ja se poltettiin.

”Olemme järkyttyneitä väkivallasta, jota on tehty viattomia siviilejä ja henkilökuntaamme kohtaan. Työntekijämme ovat asialleen omistautuneita hyväntekijöitä, jotka tukevat miljoonia avun tarpeessa olevia lapsia Myanmarissa, järjestön johtaja Inger Ashing kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Maan asevoimien mukaan sotilaat olivat tappaneet määrittelemättömän määrän ”aseistautuneita terroristeja”. Asevoimien edustaja ei vastannut kommentointipyyntöihin.

Levottomuudet juntan ja sitä vastustavien järjestöjen välillä ovat kiihtyneet viime aikoina. Tavalliset ihmiset ovat nousseet asevoimien helmikuista vallankaappausta vastaan, minkä lisäksi pitkään pinnan alla kyteneet jännitteet eri väestöryhmien välillä ovat paikoin nousseet pintaan.

Maassa on vallankaappauksen jälkeen paikallisen poliittisia vankeja tukevan AAPP-järjestön mukaan kuollut yli 1 300 ihmistä ja pidätetty yli 10 000 ihmistä.

Sotilasjuntta perusteli vallankaappaustaan syytöksillä vuoden 2020 lopulla pidettyjen vaalien vilpillisyydestä. Puolueettomien tarkastajien mukaan Aung San Suu Kyin Kansallinen demokratia (LDP) -puolue voitti vaalit kuitenkin rehellisesti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat