Juridisen sukupuolensa voi muuttaa Sveitsissä omalla ilmoituksella ensi vuoden alusta alkaen - Ulkomaat | HS.fi

Juridisen sukupuolensa voi muuttaa Sveitsissä omalla ilmoituksella ensi vuoden alusta alkaen

Lakimuutoksen myötä yli 16-vuotiaat sveitsiläiset voivat vaihtaa väestörekisterin sukupuolimerkintänsä ja etunimensä ilmoittamalla siitä viranomaisille.

Sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattava lippu kuvattiin Sveitsin Bernissä syyskuussa 2021.

26.12.2021 17:34

Sveitsi yksinkertaistaa väestörekisterissä näkyvän sukupuolimerkinnän eli juridisen sukupuolen muuttamista, kertoo uutistoimisto Reuters. Muutos Sveitsin siviililakiin on voimassa vuoden 2022 alusta alkaen.

Lakimuutoksen myötä kaikki yli 16-vuotiaat kansalaiset voivat vaihtaa juridisen sukupuolensa ja etunimensä omalla ilmoituksellaan väestötieto­viranomaisille. Tätä nuoremmat tai muista syistä holhouksenalaiset henkilöt voivat vaihtaa sukupuolimerkintänsä edunvalvojan suostumuksella.

”Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa, joka on vakuuttunut siitä, ettei kuulu nykyisen rekisterimerkintänsä mukaiseen sukupuoleen”, kirjoittaa Sveitsin liittoneuvosto tiedotteessa.

Tähän saakka Sveitsin hallintoalueilla eli kantoneilla on ollut keskenään eriäviä käytäntöjä juridiseen sukupuoleen liittyen. Useilla kantoneista sukupuolimerkinnän korjaamiseen vaaditaan lääkärinlausunto, joillakin myös todistus hormonaalisista tai kirurgisista hoidoista.

Joillakin hallintoalueista etunimenvaihdokseen on tarvittu todistus siitä, että henkilö on jo aiemmin käyttänyt uutta nimeään epävirallisena kutsumanimenään, kertoo Reuters.

Sveitsi on aiemmin tunnettu länsieurooppalaisittain konservatiivisesta suhtautumisesta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin.

Sveitsi oli yksi viimeisiä läntisen Euroopan maista hyväksyessään kuluneen vuoden aikana sukupuolineutraalin avioliittolain ja juridisesti samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeuden. Uudistettu avioliittolaki astuu voimaan vaiheittain vuoden 2022 aikana.

Lue lisää: Samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avio­liiton Sveitsissä ensi heinäkuusta alkaen

VäestörekisteriN sukupuolimerkinnän voi muuttaa omalla ilmoituksellaan Euroopan maista myös Irlannissa, Belgiassa, Portugalissa ja Norjassa.

Myös Tanska, Kreikka ja Ranska ovat keventäneet juridisen sukupuolen vaihtamisen prosessia luopumalla lääketieteellisistä vaatimuksista, mutta edellyttävät yhä useampia hallinnollisia vaiheita.

Suomessa sukupuolimerkinnän korjaamista varten vaaditaan todistus lisääntymis­kyvyttömyydestä sekä psykiatrinen lausunto.

Hallitus aloitti uuden translain valmistelun viime syksynä ja pyrkii saamaan sen voimaan vuoden 2022 loppupuolella.

Hallitusohjelman mukaan transsukupuolisten oikeuksia pyritään vahvistamaan kansainvälisten ihmisoikeus­sopimusten sekä perustuslain edellyttämällä tavalla.

Translain uudistamista varten perustettu työryhmä on ehdottanut lisääntymis­kyvyttömyys­vaatimuksen poistamista ja oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen erottamista lääketieteellisestä prosessista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat