Intian kristityt joutuneet lisääntyneen häirinnän kohteeksi jouluna - Ulkomaat | HS.fi

Intian kristityt joutuneet lisääntyneen häirinnän kohteeksi jouluna

Uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuneet hyökkäykset ovat lisääntyneet Intiassa.

Jouluaaton katolinen messu Holy Family -kirkossa Srinagarissa, Intiassa.

27.12.2021 12:08 | Päivitetty 27.12.2021 13:13

Intian kristittyihin kohdistettiin suuri määrä häirintää ja hyökkäyksiä jouluna.

Agrassa, Intian suurimmassa osavaltiossa Uttar Pradeshissa, nationalistisen militanttijärjestö Bajrang Dalin paikallinen johtaja syytti lähetys­työntekijöiden johtamia kouluja joulupukin ja lahjojen käyttämisestä lasten houkuttelemiseen kristin­uskoon. Ryhmät esimerkiksi polttivat joulupukki­patsaita koulujen edessä, kertoo britti­sanomalehti The Guardian.

Hindunationalistit ovat muutenkin syyttäneet Intian kristittyjä joulun valjastamisesta käännytystyöhön. Intiassa on viime vuosina säädetty kiistanalaisia käännytysten vastaisia lakeja, joissa kielletään käännyttäminen ”voimankäytön, epäsuotuisan vaikuttamisen, pakottamisen ja houkutuksen” kautta. Niitä on käytetty syinä hyökkäyksiin erityisesti kristittyjä ja muslimeita kohtaan.

Äärijärjestöt osoittivat mieltään myös Uttar Pradeshin hengellisessä keskuksessa Matridham Ashramissa järjestyssä joulujuhlassa, jossa he vaativat ”käännytysten lopettamista” ja ”kuolemaa lähetystyöntekijöille”.

Pappi, isä Anand sanoi hyökkäysten olevan jatkoa kristittyjen kohtaamalle syrjinnälle.

”Joka sunnuntai on kauhun ja trauman päivä erityisesti pieniin seurakuntiin kuuluville kristityille”, hän kertoi paikallismedialle.

Kristinuskoa tunnustaa 30 miljoonaa intialaista eli noin kaksi prosenttia maan kansalaisista. Häirintä uskonnollisia vähemmistöjä, erityisesti muslimeita ja kristittyjä, kohtaan on lisääntynyt maassa hindunationalistisen Intian kansanpuolueen BJP:n (Bharatiya Janata -puolue) noustua valtaan vuonna 2014.

Intialaisjärjestö Persecution Reliefin mukaan kristittyihin kohdistuneiden rikosten määrä kasvoi vuodesta 2016 vuoteen 2019 noin 60 prosenttia. Kristittyjä vastustavat ryhmät ovat esimerkiksi hyökänneet kirkkoihin ja kouluihin, polttaneet uskonnollista kirjallisuutta ja pahoinpidelleet uskonnollisiin tapahtumiin osallistuneita, kertoo yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Erityisen tukala tilanne on Pohjois-Intiassa, jossa pääministeri Narendra Modin johtaman BJP:n asema on vakain. BJP:n jäsenet ja poliisi osoittavat usein tukeaan hyökkäyksien tekijöille.

Tammikuussa joukko miehiä Indoren kaupungissa hyökkäsi jumalanpalvelukseen ja pahoinpiteli pastoreita ja tilaisuuden osallistujia. Poliisin saavuttua paikalle pidätetyiksi tulivat pahoinpitelijöiden sijasta pastorit ja joukko kirkon vanhimpia jäseniä. Heitä epäiltiin käännytys­lakien rikkomisesta.

Poliisit partioivat St. Luken kirkon edessä Srinagarissa joulupäivänä.

Hindujen äärijärjestöt häiriköivät koulujen juhlia jouluaattona myös Haryanan osavaltiossa, jossa ne syyttivät kouluja ”lasten aivopesusta”. Joulupäivänä osavaltiossa kaadettiin Jeesus-patsas ja kirkko Ambalan kaupungissa joutui ilkivallan kohteeksi.

Assamin osavaltiossa hindumielenosoittajat keskeyttivät jumalanpalveluksen presbyteerikirkossa ja vaativat kaikkia hinduja poistumaan tilaisuudesta. Mielenosoittajat vastustavat hindulasten osallistumista kristittyjen tapahtumiin, sillä pelkäävät kristinuskon vaikutusta hindulaisuuteen.

Viimeisimpänä käännytyslakeja on esitetty Karnatakan osavaltiossa eteläisessä Intiassa. Intialaislehti Times of Indian mukaan lakia ei kuitenkaan sovellettaisi hindulaisuuteen kristinuskosta tai islamista palaaviin ihmisiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat