Mauritiuksella massiivisen öljyvahingon aiheuttaneen aluksen kapteeni ja perämies tuomittiin 20 kuukauden vankeuteen – kapteeni myönsi nauttineensa alkoholia - Ulkomaat | HS.fi

Mauritiuksella massiivisen öljyvahingon aiheuttaneen aluksen kapteeni ja perämies tuomittiin 20 kuukauden vankeuteen – kapteeni myönsi nauttineensa alkoholia

Öljyvuoto aiheutti Intian valtameren pahimman ympäristö­katastrofin.

MV Wakashio-alus ajoi karille Mauritiuksella 25. heinäkuuta 2020.

27.12.2021 13:43

Mauritiuksella viime vuoden heinäkuussa karille ajaneen rahtialuksen MV Wakashion kapteeni ja ensimmäinen perämies on tuomittu 20 kuukaudeksi vankeuteen, kertoo uutistoimisto AFP.

Onnettomuuden aiheuttama öljyvuoto oli Intian valtameren suurin ympäristökatastrofi. Panaman lipun alla liikennöineestä japanilaisaluksesta vuoti koralliriutalle yli tuhat tonnia öljyä. Mauritius julisti elokuussa 2020 kansallisen hätätilan katastrofin vuoksi.

Kapteeni Sunil Kumar Nandeshwar ja perämies Hitihanillage Subhoda Janendra Tilakaratna myönsivät syyllisyytensä turmaan ja pyysivät anteeksi. Tuomioistuin huomioi tuomiossaan miesten osoittaman katumuksen. Tuomiot miehet saivat turvallisen navigoinnin vaarantamisesta.

”Kapteeni ja hänen perämiehensä olivat vastuuttomia eivätkä toteuttaneet navigointi­velvollisuuksiaan”, sanoi tuomari Ida Dookhy Rambarrun maanantaina.

Kapteeni Nandeshwar kertoi osallistuneensa aluksella järjestettyihin juhliin, jossa hän oli juonut alkoholia. Hänen mukaansa olosuhteet vesillä olivat epävakaat, mutta näkyvyys oli hyvä.

”Koska olin ottanut muutaman, en ajatellut, että pitäisi puuttua tilanteeseen”, Nandeshwar myönsi.

Merenkulkualan lehden The Maritime Executiven mukaan Nandeshwar ja Tilakaratna pidätettiin elokuussa 2020. Vuotta myöhemmin Nandeshwar yritti vankilapakoa Mauritiuksen pääkaupungin Port Louisin Petit-Verger -vankilasta. Yritys kuitenkin epäonnistui.

Alus oli matkalla Singaporesta Brasiliaan sen ajaessa karille Pointe d'Esnyn lähettyvillä 25. heinäkuuta vuonna 2020. Muutaman viikon kuluttua se halkesi kahtia. Aluksen kappaleiden raivaaminen aloitettiin aiemmin tänä vuonna.

Alue, jolla MV Wakashio upposi, on herkkä ja monimuotoinen. Siellä on esimerkiksi koralliriuttoja ja mangrovepuita, ja YK:n mukaan saarella ja sen vesistöissä elää muun muassa noin 800 erilaista kalalajia.

Öljyvuodon vuoksi useita uhanalaisia eläinlajeja jouduttiin siirtämään alueelta. Mauritiuksella elää muun muassa vaarantuneita aldabran­jättiläiskilpikonnia.

Lue lisää: Mauritius julisti hätätilan mahdollisen ympäristökatastrofin vuoksi – karille ajaneesta laivasta vuotaa tonneittain öljyä mereen

Lue lisää: Mauritiuksen ainutlaatuisiin rantavesiin öljyä vuotanut alus on hajonnut kahtia

Lue lisää: Lukuisia uhanalaisia eläinlajeja on siirretty Mauritiuksen öljyvuodon tieltä – ”Alueen pahimpia ekologisia kriisejä”

Lue lisää: Suomalainen Sari Nikka oli mukana, kun ”koko saari lähti liikkeelle” pysäyttämään Mauritiuksen öljykatastrofia

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat