Gangfluencer ja domedagskrollande – Ruotsin tämän vuoden uudissanat kertovat synkästä kriisiajasta - Ulkomaat | HS.fi

Gangfluencer ja domedagskrollande – Ruotsin tämän vuoden uudissanat kertovat synkästä kriisiajasta

Ruotsin käytetyimmät uudissanat liittyvät ilmasto- ja koronakriisiin.

Rap-artisti Einárin murha oli Ruotsin jengitoiminnan kohahduttavin tapahtuma kuluvana vuonna.

27.12.2021 15:39 | Päivitetty 7.1. 20:50

Ruotsin kielineuvosto ja Språktidningen-lehti ovat jälleen julkistaneet listan ruotsinkielen vuoden uudissanoista.

Lista on synkkä: esiin nousevat korona- ja ilmastokriisit ja jengiväkivaltakin.

”Lista on hyvä todellisuuden peili. Tämä on ollut synkkä vuosi väkivallan ja koronaviruksen suhteen”, kommentoi Ruotsin kielineuvoston uudissanoista vastaava Ola Karlsson ruotsalaislehti Dagens Nyheterille.

Suomen uudissanalistan julkaisee Kotimaisten kielten keskus. Voit testata viime vuoden uudissanojen tuntemustasi HS:n visassa.

Lue lisää: Koronalinko, karanteenitaide ja avoin suhde – uudet sanat summaavat vuoden 2020, testaa tunnetko ne

36:sta Ruotsin listalle valituksi tulleesta sanasta lähes puolet liittyy koronaviruspandemiaan, joka on hallinnut uudissanoja niin Ruotsissa kuin Suomessakin viime vuodet.

Listalta löytyy tänä vuonna esimerkiksi coronabubbla eli koronakupla, jonka muodostavat karanteenioloissakin toisiaan tapaavat läheiset, sekä coronahund eli koronakoira, joka viittaa suureen määrään pentuja, joita ruotsalaisperheet hankkivat pandemian aikana.

Lisääntynyt etätyö on nostanut listalle hybridmöten eli osin etänä pidettävän hybridikokouksen ja zoomtrötthetin eli videopuheluihin väsymisen.

Ruotsissa on alettu puhua myös fonosta, joka tulee englannin sanoista fear of normal eli normaalin pelko. Sillä tarkoitetaan pelkoa, jota paluu tavalliseen arkeen herättää osassa pandemiaolosuhteisiin tottuneista ruotsalaisista.

”Ei ehkä ole kovin jännittävää, että koronateema on taas niin selkeä”, pahoittelee Karlsson Dagens Nyheterille.

Hänen mukaansa teema näkyy kuitenkin eri kielissä ja eri vuosina eri tavoin, ja aiheesta on tekeillä paljon kiinnostavaa tutkimusta. Tänä vuonna puhuttiin paljon rokotuksista kun viime vuonna taas syntyi tuhansia covid- ja korona-alkuisia yhdyssanoja.

Myös ilmastokriisi inspiroi Ruotsissa vuoden aikana useita uudissanoja.

Koldioxidsug viittaa teknologiaan, jolla hiilidioksidia imetään pois ilmasta, tippningspunkt taas pisteeseen, jossa esimerkiksi luontokato tai jään sulaminen lähtee käsistä tai kiihdyttää itseään niin, ettei paluu entiseen ole enää mahdollista. Tällainen keikahduspiste uhkaa toteutua esimerkiksi Amazonin sademetsässä.

Nettonollmål on Suomessakin paljon lehtien sivuilla vilissyt nettonollatavoite, jonka mukaan valtio tai yritys kompensoi päästöjään niin, että se sitoo vähintään yhtä paljon hiiltä kuin se päästää.

Jengitoiminta on näkynyt ruotsalaislehtien otsikoissa vuoden aikana paljon, mutta uudissanalistalle ylsi vain yksi teemaan liittyvä sana: gangfluencer. Se on yhdistelmä englannin sanoista gang ja influencer.

”Jos entisaikojen gangsterit pitivätkin matalaa profiilia, nykypäivän rikolliset edustavat eri koulukuntaa. He leveilevät rahoillaan, kalliilla kelloilla ja merkkivaatteilla sosiaalisessa mediassa ja tekevät päivityksiä eksklusiivisilta lomamatkoilta. He ovat gangfluencereita ja rakentavat tavaramerkkiään”, Språktidningen kirjoittaa.

Synkän listan vetää yhteen sana, joka kuvaa kriisiuutisten pakonomaista selailua puhelimella: domedagsskrollande eli tuomioselailu. Termi on hypännyt englanninkielestä viime vuosien aikana myös suomeen.

Lue lisää: Harrastatko ”tuomioselailua” netissä? Kannattaisi ehkä lopettaa

Oikaisu 7.1.2022 kello 20.34: Tekstissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että Kotimaisten kielten keskus ei ollut vielä julkaissut suomalaisten uudissanojen vuoden 2021 listaa. Lista oli todellisuudessa julkaistu 16. joulukuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat