Myanmarissa tuomittiin vankeuteen suosittu näyttelijä sotilasjuntan erilliseltä etsintäkuulutettujen julkkisten listalta - Ulkomaat | HS.fi

Myanmarissa tuomittiin vankeuteen suosittu näyttelijä sotilas­juntan erilliseltä etsintä­kuulutettujen julkkisten listalta

Paing Takhon pidätettiin huhtikuussa ja tuomittiin asianajajansa mukaan kolmen vuoden vankeuteen ja pakkotyöhön.

Paing Takhon osallistui sotilasjuntan vallankaappausta vastustavaan mielenosoitukseen 17. helmikuuta.

27.12.2021 21:09

Myanmarissa suosittu malli, näyttelijä ja laulaja Paing Takhon on tuomittu puolustuksensa mukaan kolmen vuoden vankeuteen ja pakkotyöhön.

Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimisto AFP ja BBC:n burmankielinen osasto, joiden tiedot ovat peräisin Paing Takhonin oikeusavustaja Khin Maung Myintiltä.

Tuomion kerrotaan tulleen osallistumisesta demokratiaa vaativiin mielenosoituksiin. Paing Takhon jakoi AFP:n mukaan sosiaalisessa mediassa helmikuussa kuvia itsestään megafonin kanssa sotilasjunttaa vastustavassa mielenilmauksessa. Hänen kerrotaan levittäneen kansanliikkeen sanomaa sometileillään muutenkin.

Paing Takhon pidätettiin huhtikuussa, jolloin asiasta uutisoivat myös englanninkielinen BBC sekä saksalaismedia DW.

Myanmarin ohella Thaimaassa ja muuallakin Aasiassa suositulla tähdellä oli AFP:n mukaan yli yli miljoona seuraajaa Facebookissa ja Instagramissa.

Paing Takhonin on saanut mallina ja näyttelijänä suosiota myös esimerkiksi Thaimaassa.

BBC:n mukaan Paing Takhon kuului Myanmarin sotilasjuntan erilliselle etsintäkuulutettujen julkisuuden henkilöiden listalle. Juntta julkaisi noin 120 hengen listan pian helmikuisen vallankaappauksensa jälkeen. Näyttelijöiden, mallien ja laulajien ohella listalla oli BBC:n ja DW:n mukaan esimerkiksi elokuvaohjaajia, kauneuskilpailujen osallistujia ja toimittajia.

Viime huhtikuussa pidätettiin Paing Takhonin ohella myös maan tunnetuin koomikko Zarganar. AFP:n mukaan osa julkisuuden henkilöistä on kuitenkin vielä välttänyt pidätykset.

Samoin kuin maan entisen, demokraattisesti valitun johtajan Aung San Suu Kyin tapauksessa, myös Paing Takhonin oikeuskäsittely on viivästynyt useita kertoja ja herättänyt kysymyksiä prosessin asianmukaisuudesta.

Burmankieliselle BBC:lle puhuneen Khin Maung Myintin mukaan todistaja oli Paing Takhonin oikeudenkäynnissä estynyt huonon terveydentilan vuoksi, eikä syytetyn asianajajan annettu puhua.

Myanmarin poliittisia vankeja puolustavan AAPP-järjestön mukaan maassa on vallankaappauksen jälkeen vangittu yhteensä yli 11 000 ihmistä. YK:n erikoislähettiläs esitti tänään huolensa maan jälleen kiihtyvistä väkivaltaisuuksista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat