Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat ydinaseista ja Ukrainan tilanteesta tammikuussa - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvallat ja Venäjä neuvottelevat ydinaseista ja Ukrainan tilanteesta tammikuussa

Myös Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajien on määrä tavata tammikuun alkupuolella. Suurvaltojen väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi.

Presidentit Vladimir Putin (oik.) ja Joe Biden keskustelivat videoyhteyden välityksellä 7. joulukuuta 2021.

28.12.2021 5:17 | Päivitetty 28.12.2021 10:10

Yhdysvallat ja Venäjä keskustelevat ydinasevalvonnasta ja Ukrainan tilanteesta tammikuun 10. päivänä Sveitsin Genevessä.

Tapaamisen on vahvistanut Venäjän ulkoministeriö uutistoimisto Tassille. Aiemmin tapaamisesta kertoi nimettömänä pysynyt Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja uutistoimisto AFP:lle.

”Kun istumme alas neuvottelupöytään, Venäjä voi nostaa esiin omat huolensa ja me myös voimme nostaa esiin huolemme Venäjän toiminnasta”, edustaja sanoi uutistoimiston mukaan.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi, että Moskova odottaa neuvottelujen keskittyvän Venäjän turvallisuusvaatimuksiin.

”Se mistä pitäisi keskustella ovat Venäjän esittämät hankkeet”, Rjabkov sanoi Venäjän valtiolliselle uutistoimistolle RIA Novostille.

AFP:n mukaan 10. tammikuuta pidettävät neuvottelut ovat osa strategista turvallisuus­keskustelua, joka alkoi Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välillä viime kesäkuussa Sveitsin Genevessä.

Edustajan mukaan Venäjän ja sotilasliitto Naton edustajien on määrä tavata tammikuun 12. päivänä ja Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien puolestaan sitä seuraavana päivänä. Niissä tapaamisissa on tarkoitus keskittyä nimenomaan Ukrainan tilanteeseen.

Toisen nimettömänä pysyttelevän korkeassa asemassa olevan Valkoisen talon virkailijan mukaan tulevassa tapaamisessa pääpaino on kylmän sodan jälkeisten ydinaseiden valvontasopimusten elvyttämisessä, sillä sopimus on keskeinen strategisessa turvallisuus­keskustelussa. Neuvotteluissa on tarkoitus myös sivuta Ukrainan tilannetta.

Jo ennen joulua AFP uutisoi lähteidensä tietojen perusteella, että Yhdysvallat on valmis aloittamaan neuvottelut Venäjän kanssa mahdollisesti lähiviikkoina.

Maiden väliset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Ukrainan kiristyneen tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt kymmeniätuhansia sotilaita Ukrainan rajojen läheisyyteen, mikä on aiheuttanut Ukrainassa ja Yhdysvaltojen liittolaisissa pelkoja siitä, että Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaa.

Venäjä on presidentti Putinin suulla kiistänyt hyökkäysaikeet ja sanonut joukkojen olevan puolustamassa Venäjää vihamielisiltä läntisiltä armeijoilta.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden edustaja sanoi AFP:lle, ettei Ukrainan etuja jätetä huomioimatta missään mahdollisissa sopimuksissa eikä neuvotteluihin sisälly asioita muistakaan Yhdysvaltojen kumppaneista tai liittolaisista ilman, että ne ovat läsnä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, ketkä edustavat eri osapuolia 10. tammikuuta järjestettävässä neuvottelussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat