Kiinan avaruusasema joutui väistelemään miljardööri Elon Muskin satelliitteja avaruudessa, väittää kiinalaisraportti YK:lle - Ulkomaat | HS.fi

Kiinan avaruus­asema joutui väistelemään miljardööri Elon Muskin satelliitteja avaruudessa, väittää kiinalais­raportti YK:lle

Väitetyt tapaukset ovat aiheuttaneet suurta kritiikkiä Muskia kohtaan Kiinassa. Kiinan ulkoministeriö kehotti tiistaina Yhdysvaltoja käyttäytymään vastuullisemmin avaruudessa.

SpaceX-miljardööri Elon Musk 13. elokuuta Saksassa.

28.12.2021 9:23 | Päivitetty 28.12.2021 10:08

Kiinan avaruusasema Tiangong on joutunut väistelemään miljardööri Elon Muskin Starlink-satelliitteja, sanovat kiinalais­viranomaiset YK:n avaruus­virastolle laatimassaan raportissa.

Raportin mukaan miehitetty kiinalaisasema joutui tekemään väistöliikkeitä välttääkseen törmäyksen Muskin satelliittien kanssa heinäkuussa ja lokakuussa. Britannian yleisradio BBC:n mukaan riippumattomat tahot eivät ole vielä arvioineet väitettyjä tapauksia.

”Ohjausstrategia oli tuntematon ja ratavirheitä oli vaikea arvioida, joten oli olemassa riski törmäykseen”, kuvaili raportti lokakuun tapausta.

Starlink on satelliitti-internetjärjestelmä, jota operoi Muskin omistama avaruusalan yritys SpaceX. SpaceX tekee esimerkiksi kaupallisia avaruus­lentoja ja hoitaa rahti­liikennettä kansainväliselle avaruusasemalle.

Raportti törmäysvaarasta on aiheuttanut tuohtumusta kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa ja johtanut vaatimuksiin boikotoida Muskin omistaman Teslan sähköautoja.

”Miten ironista, että kiinalaiset ostamillaan Tesla-autoilla tuottavat suuria määriä rahaa, jotta Musk voi laukaista Starlinkin ja sitten lähes törmätä Kiinan avaruusasemaan”, kommentoi eräs käyttäjä kiinalaisessa blogipalvelu Weibossa.

Kiinan ulkoministeriö sanoi tiistaina, että Yhdysvallat on laiminlyönyt ulko­avaruus­sopimukseen liittyviä velvollisuuksiaan ja asettanut astronautteja vaaraan, kertoo uutistoimisto Reuters. Ministeriön tiedottaja Zhao Lijian kehotti tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltoja vastuullisempaan käytökseen.

Myös tutkijat ovat ilmaisseet huolta avaruuden turvallisuudesta. Maapalloa kiertää jopa 30 000 satelliittia ja erilaista avaruusromun kappaletta. Tutkijat ovat toivoneet kansainväliseltä yhteisöltä parempaa tietojenvaihtoa kierto­radalla liikkuvista kappaleista törmäysten välttämiseksi.

Rojua seuraa esimerkiksi Yhdysvaltain avaruusvalvontaverkosto SSN. Viime kuussa Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa joutui perumaan avaruuskävelyn leijuvan romun vuoksi. Yksin SpaceX on laukaissut lähes 1 900 satelliittia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat