Viro avaa baarit uudeksivuodeksi, suomalaiset pääsevät maahan jopa ilman koronatodistuksia: ”Ymmärrämme suuren halun juhlia” - Ulkomaat | HS.fi

Viro avaa baarit uudeksi­vuodeksi, suomalaiset pääsevät maahan jopa ilman korona­todistuksia: ”Ymmärrämme suuren halun juhlia”

Viron koronavirustilanne on hieman huonompi kuin Suomen.

Yöelämää Tallinnan vanhan kaupungin ravintola-alueella marraskuussa.

29.12.2021 2:00 | Päivitetty 29.12.2021 8:15

Viron hallitus on päättänyt lieventää koronarajoituksia uudenvuoden kunniaksi. Nykyiset koronarajoitukset sulkevat baarit illalla kello 23, mutta rajoituksista luovutaan uutenavuotena kahdeksi illaksi, Viron viranomaiset kertovat tiedotteessa.

Perjantaina 31. joulukuuta ja lauantaina 1. tammikuuta baarit, ravintolat ja tapahtumapaikat saavat olla auki koko yön aamukuuteen asti. Vanhat rajoitukset palaavat voimaan sunnuntai-iltana 2. tammikuuta.

Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan poikkeus tehdään juhlapäivien kunniaksi, vaikka koronatilanne on Virossa huono.

”Omikronmuunnos on saapunut Viroon ja leviää vahvasti. Hallitus ei siksi voi kokonaan luopua kello 23:n sulkemisajasta. Päätimme kuitenkin tehdä poikkeuksen kahdeksi illaksi”, Kallas sanoo tiedotteessa.

“Korona-aika on ollut monille vaikea, ja ymmärrämme suuren halun juhlia vuoden loppua ja uuden alkua. Poikkeuslupa ei tarkoita, ettei virus leviäisi noina kahtena iltana. Kehotan kaikkia julkisella paikalla juhlivia toimimaan vastuullisesti.”

Hoitajia työssään Pohjois-Viron alueellisen sairaalan koronaosastolla Tallinnassa marraskuussa.

Virossa on todettu joulukuun lopulla noin 600 koronavirustartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Tilanne on siis nyt hieman huonompi kuin Suomessa. Marraskuun alkupuolella Virossa todettiin jopa yli 1 800 tartuntaa päivässä 100 000:ta asukasta kohden.

Kallaksen mukaan poikkeus rajoituksista on mahdollinen, koska virolaiset ovat rokottautuneet vastuullisesti. Virolaisista kuitenkin vain noin 60 prosenttia on saanut kaksi rokotusta.

Suomessa baarit pysyvät uudenvuodenyönä kiinni ja monet juhlasuunnitelmat ovat siksi peruuntuneet. Onkin mahdollista, että osa juhlijoista siirtää suunnitelmansa Suomenlahden toiselle puolen.

Millainen riski Viron uudenvuodenjuhlat ovat Suomen tautitilanteelle?

Riippuu siitä, miten paljon suomalaisia menee Viroon, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jari Jalava.

Sekä THL että Helsingin satamien koronatoimista vastaava Helsingin kaupunki kertovat HS:lle, ettei Viron rajoitusten purku aiheuta Suomen päässä lisätoimia.

”Suomen ja Viron epidemiatilanteessa ei ole isoja eroja: paljon tartuntoja kummallakin puolella Suomenlahtea. Tartunnan riski baarissa on siis Suomessa ja Virossa. Meillä kuitenkin tiukennetaan rajoituksia baarien osalta ja siten vähennetään tartuntojen riskiä”, Jalava summaa.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen muistuttaa, ettei Suomen viranomaisilla ole lopulta Viron hallituksen päätöksiin vastaan sanomista.

”Rajoitusten purkaminen taitaa silti olla isoin riski heille itselleen.”

Tallinnalaisessa sairaalassa muistutetaan hygieniasta.

Uusivuosi ei ole toistaiseksi näkynyt dramaattisesti ainakaan Helsingin ja Tallinnan välillä reittimatkoja ja risteilyjä operoivan Tallink Siljan matkustajamäärissä, kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

”Ihan samanlaista maltillista matkustaja­määrää on ollut kuin muutenkin. Mutta tietysti ihmiset tekevät viime tipassa matkapäätöksiä”, hän sanoo.

”Toki Silja Europan risteilyllä on uudenvuodenaatolla enemmän varauksia kuin laivan muilla risteilyillä.”

Koronarajoitusten kannalta Viroon matkaaminen on Nöjdin mukaan hyvin helppoa: matkustajalta ei välttämättä tarkasteta menomatkalla mitään todistuksia.

”Suomen päässä emme saa laillisesti edes kysyä koronapassia. Viro pyytää ilman koronapassia matkustavia täyttämään terveystietolomakkeen, mutta sitäkään ei ehditä yksittäisiltä matkustajilta tarkistaa.”

Matkustajia poistumassa m/s Finlandialta Tallinnan satamassa lokakuun lopussa.

Laivoilla koronarajoitukset ovat ylipäätään löysempiä kuin maankamaralla Suomessa.

Tallinnan-laivoista osa seilaa Viron lipun alla ja noudattaa sikäläisiä rajoituksia. Suomen lipun alla seilaavat laivat taas noudattavat Ahvenanmaan rajoituksia, joiden mukaan esimerkiksi baarit saavat olla vapaasti auki.

Suomeen palattaessa viranomainen tarkastaa tulijoilta koronapassin, testituloksen tai todistuksen sairastetusta taudista.

Nöjdin mukaan ainakaan Tallink Siljan laivoilla ravintolat eivät kysy asiakkailtaan koronapassia.

Suomeen palattaessa viranomainen tarkastaa tulijoilta koronapassin, testituloksen tai todistuksen sairastetusta taudista.

Jos suomalaisella matkustajalla ei ole näyttää sen enempää rokotuksia kuin testi­tuloksiakaan, hänet ohjataan testiin ja omaehtoiseen karanteeniin. Ulkomaalaiselta maahantulijalta taas vaaditaan sekä rokotustodistus että negatiivinen testitulos, joita ilman matkustaja käännytetään takaisin Viroon.

Lue lisää: Sisä­rajavalvonta palaa Suomen ja Schengen-maiden välille ensi tiistaina: pelkkä todistus korona­­rokotuksista tai sairastetusta taudista ei enää riitä maahantuloon

”Säännöt ovat monimutkaiset, mutta suomalaisen matkustajan kannattaa varautua niin, että koronatodistus on kunnossa. Sillä pääsee aika pitkälle”, Nöjd sanoo.

Mitään varsinaista suomalaisten ryntäystä ei ole nähtävissä myöskään suomalaisten suosimassa Kalev Spa -kylpylähotellissa Tallinnassa, kertoo hotellin johtaja Piret Betlem HS:lle.

”Meillä on tavallinen määrä väkeä, aika paljon suomalaisia asiakkaita ja lapsiperheitä.”

Kylpylähotelli ei tosin ole suosituin juhlimispaikka uutenavuotena, Betlem arvelee. Asiakkailta myös vaaditaan Kalev Spassa koronapassi. Tallinnan katukuvassa suomalaisia kyllä näkyy.

”Kaupungilla kuulee nyt paljon suomen kieltä.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat