Poliisin asekäyttöä kritisoidaan jälleen Yhdysvalloissa: avasi tulen pysäyttääkseen miehen, tappoi samalla piiloon menneen 14-vuotiaan tytön - Ulkomaat | HS.fi

Poliisin ase­käyttöä kritisoidaan jälleen Yhdys­valloissa: avasi tulen pysäyttääkseen miehen, tappoi samalla piiloon menneen 14-vuotiaan tytön

Poliisi tappoi tilanteessa myös pahoinpitelystä epäillyn miehen. Tämän hallusta ei löytynyt ampuma-aseita.

Losangelesilaisen tavaratalon eteen tuotiin kukkia ammutun 14-vuotiaan muistolle. Viesteissä vaadittiin oikeutta tytölle ja videokuvan julkaisemista tapauksesta. Kalifornian poliisi julkaisi sen tällä viikolla.

28.12.2021 14:03

Los Angelesin poliisi ampui viime torstaina 14-vuotiaan jouluostoksilla olleen tytön tavaratalossa Los Angelesissa, Kaliforniassa, kertoo yhdysvaltalainen CNN-kanava.

Poliisi yritti pysäyttää miestä, jonka epäillään hyökänneen liikkeessä asioineen naisen kimppuun. Yksi luoti kuitenkin osui sovituskopin seinään ja tappoi kopissa olleen tytön, kertoi Los Angelesin poliisi­laitoksen apulaispäällikkö Dominic Choi. Poliisi ampui ja tappoi myös epäillyn miehen.

14-vuotias oli ollut liikkeessä äitinsä kanssa ostamassa quinceañera-mekkoa. Quinceañera on juhla, jota tytöt viettävät erityisesti Latinalaisessa Amerikassa täyttäessään 15 vuotta.

Yhdysvalloissa ei ole kattavaa rekisteriä poliisin luoteihin kuolleiden määrästä, sillä rekisterin pitäminen on perinteisesti ollut poliisin tehtävä ja perustunut vapaaehtoisuuteen.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kuitenkin julkaisi maanantaina oman tutkimuksensa aiheesta. Sen mukaan viimeisen vuoden aikana poliisi on ampunut maassa kuoliaaksi 901 ihmistä. Lehti on pitänyt lukua kuolemaan johtaneista poliisi­ampumisista vuodesta 2015 saakka.

Afroamerikkalaisten ja latinalais­amerikkalaisten todennäköisyys tulla poliisin tappamaksi on huomattavasti suurempi valkoisiin yhdysvaltalaisiin nähden.

Myös Kalifornian tapauksessa poliisia on kritisoitu liian herkästä aseisiin turvautumisesta ja vastuuttomasta käytöksestä.

”Sitä, että koulutettu Los Angelesin poliisi avasi tulen ruuhkaisessa tavaratalossa kiireiseen jouluostosaikaan tietämättä, oliko epäilty aseistettu, ei voi puolustella”, sanoi latinalaisamerikkalaisten Yhdysvaltain kansalaisten oikeuksia ajavan LULAC-järjestön puheenjohtaja Domingo Garcia uutistoimisto AFP:n mukaan.

Los Angelesin poliisi julkisti tällä viikolla ampuneen poliisin vartalo­kameran tallenteen. Videolla näkyy epäillyn miehen hyökänneen ihmisten kimppuun metallisen kaapelilukon kanssa. Ammuttu 14-vuotias oli piiloutunut sovituskoppiin äitinsä kanssa.

Paikalta ei löytynyt tuliasetta.

Paikalle saapunut poliisi ampui miestä kohti vain sekunteja sen jälkeen, kun he olivat saapuneet paikalle. Poliisipäällikkö Michel Moore kutsui tapausta traagiseksi ja sanoi, että tapahtumat tullaan tutkimaan täysin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat