Memorialin ihmisoikeuskeskus määrättiin myös lakkautettavaksi Venäjällä – Keskuksen johtaja: Poliittinen tukahduttaminen on osa elämää maassa - Ulkomaat | HS.fi

Memorialin ihmisoikeus­keskus määrättiin myös lakkautettavaksi Venäjällä – Keskuksen johtaja: Poliittinen tukahduttaminen on osa elämää maassa

Memorial perustettiin vuonna 1989, ja se on Venäjän arvostetuin ihmis­oikeus­järjestö. Järjestön perustajiin kuului Nobelin rauhanpalkinnon saanut ydinfyysikko Andrei Saharov.

Poliisit pidättivät Memorial-ihmisoikeusjärjestön kannattajan, joka vastusti järjestön kieltoa Venäjän korkeimman oikeuden edessä Moskovassa tiistaina.

28.12.2021 15:49 | Päivitetty 29.12.2021 12:55

Venäjän korkein oikeus on määrännyt Memorial-ihmisoikeusjärjestön lakkautettavaksi, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Tuomiossa määrättiin lakkautettavaksi kattojärjestö Kansainvälinen Memorial ja sen aluejärjestöt.

Keskiviikkona myös Memorialin ihmisoikeuskeskus määrättiin suljettavaksi. Ihmisoikeuskeskus puolustaa nykyajan ihmisoikeus­loukkausten uhreja. Keskuksen johtaja Aleksandr Tšerkasov sanoi jo ennen sulkemispäätöstä, että sulkeminen on merkki siitä, että poliittinen tukahduttaminen on osa elämää Venäjällä.

Memorial on taltioinut valtavan määrän historiatietoa diktaattori Josif Stalinin aikaisista vainoista ja niiden uhreista. Sen ansioihin kuuluu muun muassa poliittisten vainojen uhrien tietopankin perustaminen. Lisäksi järjestö puolustaa poliittisten vankien, maahanmuuttajien ja muiden syrjittyjen ryhmien oikeuksia esimerkiksi Tšetšeniassa.

Syyttäjien mukaan Memorial ”on luonut väärää kuvaa Neuvostoliitosta terroristivaltiona ja häpäissyt toisen maailmansodan muistoa”.

Memorial on pitänyt syytteitä poliittisina. Järjestön asianajaja Maria Eismont sanoi tiistaina oikeudenkäynnissä, että järjestön lakkauttaminen lisää Venäjällä ”täydellisen tukahduttamisen” riskiä.

”Tämä on huono merkki siitä, että yhteiskuntamme ja maamme liikkuvat väärään suuntaan”, sanoo Memorialin hallituksen puheenjohtaja Jan Raczyński uutistoimisto Tassille.

Korkeimman oikeuden ulkopuolelle kerääntyneet Memorialin kannattajat kutsuivat tuomiota häpeälliseksi. He näkevät Memorialin lakkauttamis­määräyksen Neuvostoliiton jälkeisen demokratia­kehityksen pysähtymisenä.

EU:n ulkopoliittinen johtaja Josep Borrell ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuomitsivat tiistaina Memorialin lakkauttamis­määräyksen.

Oikeudenkäynti Memorialia vastaan alkoi marraskuun lopussa. Järjestöä syytettiin hallinnollisista rikkeistä, jotka syyttäjän mukaan rikkoivat maan ”agenttilakia”.

Memorial nimettiin Venäjällä ulkomaiseksi agentiksi, minkä seurauksena se joutui merkitsemään kaikkiin julkaisemiinsa materiaaleihin agentti­statuksestaan kertovan tiedon. Lain nojalla kaikki ulkomailta rahoitusta saavat järjestöt määritellään ulkomaisiksi agenteiksi ja niiden nähdään toimivan Venäjän valtion edun vastaisesti.

Memorialin perustajat ovat kiistäneet vakavat syytökset. Järjestön mukaan ”agenttilaki” on lisäksi sekava ja mahdoton noudattaa.

Myös ihmisoikeuskeskus määrättiin suljettavaksi agenttilain nojalla, sillä syyttäjien mukaan keskus ei ollut ilmoittanut julkaisuissaan olevansa ”ulkomaiden agentti”. Lisäksi syyttäjät syyttivät keskusta terrorismin ja ekstremismin tukemisesta.

Memorial aikoo lakkautuspäätöksestä huolimatta löytää laillisia väyliä jatkaa työtään. Järjestö kertoo lausunnossaan aikovansa haastaa korkeimman oikeuden päätöksen "kaikilla mahdollisilla tavoilla".

Lue lisää: Mitättömät rikkeet uhkaavat tuhota mittavan työn Stalinin vainojen taltioimiseksi: Oikeudenkäynti Memorial-järjestön lakkauttamisesta alkaa tänään

Venäjän korkein oikeus määräsi tiistaina Moskovassa ihmisoikeusjärjestö Memorialin lakkautettavaksi.

Memorial perustettiin vuonna 1989, ja se on Venäjän arvostetuin ihmis­oikeus­järjestö. Järjestön perustajiin kuului Nobelin rauhanpalkinnon saanut ydinfyysikko Andrei Saharov.

Historioitsija ja Karjalan joukkohautojen löytäjä Juri Dmitrijev on Memorialin Karjalan-osaston johtaja. Hän on vangittuna kiistanalaisista seksuaalirikoksista. Dmitrijevin tuomiota pidennettiin maanantaina 15 vuoteen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat