1800-luvulla Egyptissä löydetty täysin säilynyt muumio avattiin digitaalisesti 3D-teknologian avulla Kairossa - Ulkomaat | HS.fi

1800-luvulla Egyptissä löydetty täysin säilynyt muumio avattiin digitaalisesti 3D-teknologian avulla Kairossa

3 500 vuotta sitten eläneen Amehotep I:n aivot ovat säilyneet täysin.

Amenhotep I:n hyvin säilynyt muumio avattiin käyttämällä 3D-teknologiaa.

28.12.2021 15:27

Egyptissä 1800-luvulla löydetty, mutta tähän asti nykyaikana avaamatta ollut kuningas Amenhotep I:n muumio on avattu digitaalisesti.

Muumion onnistui avaamaan kolmiulotteista CT-teknologiaa käyttäen ryhmä Kairon yliopistossa. Ryhmän tutkimustulokset julkaistiin tiistaina Frontiers in Medicine -tiedejulkaisussa.

Ryhmän jäsen, radiologi Sahar Saleem kertoi avauksessa paljastui useita yllättäviä seikkoja: kuten se, miten hyvin Amenhotepin hampaat olivat säilyneet 3 500 vuoden ajan.

”Amenhotep I oli kuollessaan noin 35-vuotias. Hän oli noin 169 senttimetriä pitkä, ympärileikattu ja hänellä oli hyvät hampaat”, kertoo Saleem.

Muumiota säilytetään Kairon egyptiläisessä museossa. Sitä ei ole tätä ennen avattu, sillä sitä on pidetty täydellisesti säilyneenä ja käärittynä. Tutkijat havaitsivat 3D-avauksessa, että Amenhotepin aivot ovat säilyneet täysin, toisin kuin kuuluisten faaraoiden Tutankhamonin ja Ramses II:n aivot.

Myös Amenhotepin yllä olleet korut olivat säilyneet erittäin hyvin.

Amenhotep I hallitsi Egyptiä parinkymmenen vuoden ajan reilu 1 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Amenhotepin hallintokausi oli rauhallinen, ja hän rakennuttikin esimerkiksi paljon temppeleitä.

Hän oli toinen kuningas isänsä Ahmose I:n jälkeen Egyptin 18:nnesta dynastiassa, kertoo brittilehti The Guardian.

Amenhotepin alkuperäistä hautaa ei ole koskaan löydetty, vaan muumio löytyi vuonna 1881 Egyptin Luxorista paikasta, johon se oli siirretty suojaan haudanryöstäjiltä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat