Pelastakaa lapset -järjestö vahvisti työntekijöidensä kuolleen Myanmarissa ainakin 35 uhria vaatineessa iskussa - Ulkomaat | HS.fi

Pelastakaa lapset -järjestö vahvisti työn­tekijöidensä kuolleen Myanmarissa ainakin 35 uhria vaatineessa iskussa

Kuolleiden joukossa on kerrottu olleen myös naisia ja lapsia. Pelastakaa lapset on iskun seurauksena keskeyttänyt toimintansa useissa osavaltioissa.

Sotilasvallankaappausta vastustavan Karenni Nationalities Defence Force -järjestön 25. joulukuuta välittämä kuva poltetuista autoista Hpruson paikkakunnalta Kayahin osavaltiossa.

28.12.2021 18:28

Avustusjärjestö Pelastakaa lapset vahvisti tiistaina kahden työntekijänsä kuolleen itäisessä Myanmarissa jouluaattona tapahtuneessa joukkosurmassa.

Järjestö sanoo kahden sille työskennelleen mieheen olleen ”ainakin 35 tapetun ihmisen joukossa, joiden joukkoon kuului myös naisia ja lapsia”.

Lue lisää: Yli 30 ihmistä tapettu ja heidän ruumiinsa poltettu Myanmarissa, kansain­välinen avustus­järjestö epäilee kahden työntekijänsä olevan uhrien joukossa

Ruumiit löysi Mo Son kylän läheltä Karenni Human Rights Group -järjestö. Sen mukaan tapetut olivat maan sisäisiä evakkoja. Pelastakaa lapset kertoi myöhemmin kahden paluumatkalla kotikyläänsä olleen työntekijänsä olevan kateissa. Työntekijöiden epäiltiin olevan kuolonuhrien joukossa.

Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä BBC.

Ruumiit löydettiin moottoritieltä Kayahin osavaltiossa, missä demokratia puolustavia kapinalliset ovat taistelleet Myanmarin armeijaa vastaan. Sotilasjuntta kaappasi vallan maassa helmikuussa.

”Armeija pakotti ihmisiä autoistaan, pidätti osan, tappoi monia ja poltti ruumiit”, Pelastakaa lapset -järjestön tiedotteessa todetaan AFP:n mukaan.

Kuolleista työntekijöistä toisen kerrotaan kouluttaneen opettajia ja toisen kerrotaan liittyneen järjestöön kuusi vuotta sitten. Molemmat olivat järjestön mukaan tuoreita isiä.

Pelastakaa lapset, joka on toiminut Myanmarissa noin 900 työntekijän voimin, on iskun jälkeen todennut keskeyttäneensä operaationsa Kayahissa, osassa viereistä osavaltiota Karenia ja osassa Magwayn hallintoaluetta.

Armeija on kommentoinut tapahtumia toteamalla, että sen joukkoja vastaan hyökättiin Hprusossa, ja että sen joukot pyrkivät pysäyttämään seitsemän ”epäilyttävällä tavalla” liikkunutta autoa.

Armeijan tiedottaja Zaw Min Tun sanoi AFP:lle joukkojen tappaneen ihmisiä yhteenotossa, mutta ei tarkentanut määrää tai antanut asiasta lisätietoja.

YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimistoa johtava Martin Griffiths totesi, että siviilikuolemista oli uskottavaa näyttöä. Hän vaati asiasta perusteellista ja läpinäkyvää tutkintaa, jotta syylliset saadaan vastuuseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat