Iranin ydinsopimusneuvottelut jatkuvat: Iran ja Venäjä kehuvat edistystä, Euroopan maat korostavat kiireellisyyttä - Ulkomaat | HS.fi

Iranin ydin­sopimus­neuvottelut jatkuvat: Iran ja Venäjä kehuvat edistystä, Euroopan maat korostavat kiireellisyyttä

Ranskan, Saksan ja Britanniankin mielestä edistystä on tapahtunut, mutta aikaa sopimuksen tekemiseen on kuukausien sijaan vain viikkoja.

Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n johtokunnan jäsen, venäläinen Mihail Uljanov ydinsopimusneuvottelujen tapahtumapaikan, Coburgin palatsin edustalla 27. joulukuuta.

28.12.2021 20:16

Iranin ydinsopimusneuvottelut ovat jälleen jatkuneet Wienissä, Itävallassa maanantaista lähtien.

Tavoitteena on saada osapuolet takaisin vuonna 2015 allekirjoitettuun JCPOA -ydinsopimukseen, josta Yhdysvallat yksipuolisesti irtautui Donald Trumpin johdolla vuonna 2018.

Neuvottelujen iranilais- ja venäläisosapuolet ovat antaneet niistä tiistaina positiivisia lausuntoja. Eurooppalaisosapuolet toteavat myös edistystä tapahtuneen, mutta korostivat jälleen sopimuksen syntymisellä olevan kiire.

Lausunnoista raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahien totesi Reutersin mukaan ”neuvottelujen etenevän hyvään suuntaan”. Hänen mukaansa sopimus o mahdollinen lähitulevaisuudessa, mikäli muut osapuolet ”jatkavat neuvottelukierrosta vilpittöminä”.

Venäjän edustaja Mihail Uljanov sanoi AFP:n mukaan työryhmän olevan saamassa aikaan ”kiistatonta edistystä” neuvottelujen kahdeksannella kierroksella.

Uljanovin mukaan Iraniin kohdistuvien sanktioiden nostamisesta ollaan keskusteltu aktiivisesti epämuodollisissa puitteissa. Iran on korostanut neuvottelevansa ensisijaisesti sanktioiden purkamisesta, ennen kuin ydinvoima- ja ydinasekysymyksiin puututaan.

Lue lisää: Neuvottelut Iranin ydin­sopimuksesta käynnistyivät – länsi­maat pitävät Iranin vaatimuksia mahdottomina

Ranska, Saksa ja Britannia sanoivat tiistaina tiedotteessaan, että edellisellä seitsemännellä kierroksella on tapahtunut muodollista edistystä. Maiden mukaan nyt tulisi keskittyä keskeisimpiin ratkaisemattomiin asioihin, etenkin sanktioihin ja ydinvoima- ja ydinasekysymyksiin.

”Pidämme selvänä sitä, että lähestymme pistettä, jossa Iran on ydinohjelmaansa laajentamalla kaivertanut JCPOA:n täysin ontoksi”, kolmen maan tiedotteessa todettiin Reutersin mukaan.

Maiden mukaan sopimus on saavutettava viikkojen eikä kuukausien kuluessa, jotta JCPOA:n keskeisiä etuja ydinaseiden leviämisen estämisessä ei menetetä.

Iranin, Yhdysvaltojen, Kiinan, Venäjän, Saksan, Ranskan ja Britannian vuonna 2015 neuvotteleman sopimuksen ajauduttua kriisiin vuonna 2018 Iranin on toistuvasti todettu rikkovan sen ehtoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat