Hongkongin poliisi teki ratsian uutismedian tiloihin ja pidätti kuusi ihmistä – Stand News lopettaa toimintansa - Ulkomaat | HS.fi

Hongkongin poliisi teki ratsian uutis­median tiloihin ja pidätti kuusi ihmistä – Stand News lopettaa toimintansa

Pidätettyjen joukossa on verkkojulkaisun päätoimittaja sekä demokratia-aktivisteja.

29.12.2021 8:21 | Päivitetty 30.12.2021 8:49

Hongkongin poliisi on on tehnyt yllätys­tarkastuksen Stand News -uutismedian toimistolle, kertovat muun muassa The Guardian ja uutistoimisto Reuters.

Ratsian lisäksi kuusi ihmistä pidätettiin. Pidätetyksi joutuivat verkkojulkaisun nykyinen päätoimittaja Patrick Lam sekä entinen päätoimittaja ja johtokunnan entisiä jäseniä. Joukossa ovat muun muassa demokratia-aktivistit Margaret Ng ja Denise Ho, jotka ovat aiemmin istuneet julkaisun johtokunnassa.

Hongkongin poliisi kertoi lausunnossaan, että se on takavarikoinut ja tutkinut toimituksen tietokoneita, puhelimia ja journalistisia aineistoja. Median tiloihin kohdistuneeseen operaatioon osallistui yli 200 poliisia, joista osa oli siviiliasuisia. Myös toimittajien koteihin on tehty etsintöjä.

Poliisin mukaan pidätettyjä epäillään ”valtionvastaisesta julkaisu­toiminnasta”.

Torstaiaamuna Suomen aikaa poliisi ilmoitti, että kahta pidätettyä ihmistä ja ”verkossa toimivaa mediayritystä” vastaan on nostettu syytteet. Syytteet nostettiin valtionvastaisesta julkaisutoiminnasta.

Paikallisten medioiden mukaan syytetyt ovat Stand Newsin nykyinen päätoimittaja Patrick Lam ja entinen päätoimittaja Chung Pui-kuen.

Pidätykset ja ratsiat herättivät ankaraa arvostelua kansainvälisiltä tahoilta. Esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että ”journalismi ei ole kapinan kiihottamista”.

”Hiljentämällä itsenäistä mediaa, PRC [Kiinan kansantasavalta] ja paikalliset viranomaiset murentavat Hongkongin uskottavuutta ja elinkelpoisuutta”, Blinken jatkoi.

Hongkongin johtaja Carrie Lam puolestaan sanoi olevansa samaa mieltä Blinkenin kanssa siitä, ettei journalismi ole kiihottamista. Hänen mukaansa ”kapinallisia toimia ei voida hyväksyä uutisraportoinnin varjolla”.

Stand News kertoi pidätyksien jälkeen lopettavansa toimintansa välittömästi. Facebookissa julkaistussa tekstissä media kirjoittaa päätoimittaja Lamin jättäneen tehtävänsä ja että kaikki median työntekijät on irtisanottu.

Ratsiassa pidätetty Stand Newsin päätoimittaja Patrick Lam saatettiin poliisiautoon Hongkongissa keskiviikkona.

Stand News on yksi Hongkongin näkyvimmistä jäljellä olevista riippumattomista ja demokratia­myönteisistä journalistisista julkaisuista.

Hongkongin hallinto on useasti kritisoinut Stand Newsia. Uutistoimisto AFP:n mukaan turvallisuusjohtaja Chris Tang kommentoi Stand Newsin raportoinnin Hongkongin vankila­järjestelmästä olevan ”puolueellista, mustamaalaavaa ja demonisoivaa”.

Tunnettu Apple Daily -lehti lopetti toimintansa viime kesänä johtuen Hongkongin hallinnon painostuksesta ja sen kustannus­yhtiön varojen jäädyttämisestä. Myös Apple Dailyn tiloihin tehtiin ratsioita ja median johtohahmo Jimmy Lai pidätettiin.

Lue lisää: Hongkongin tunnetuimpiin demokratia-aktivisteihin kuuluva Jimmy Lai sai yli vuoden vankeus­tuomion

Demokratiamyönteisien medioiden painostaminen on herättänyt kansainvälisesti huolta Hongkongin sananvapauden tilasta.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Aasian edustaja Cedric Alviani kommentoi The Guardianille toimituksiin tehtyjen etsintöjen olevan selkeä hyökkäys lehdistön­vapautta kohtaan.

”Stand Newsin tapauksesta on selkeästi nähtävissä, että Hongkongin johdon tavoite on päästä eroon kaikesta mediasta, joka ei tue virallista narratiivia, jonka myötä Hongkongissa halutaan ottaa käyttöön samantasoinen sensuuri kuin Manner-Kiinassa”, hän sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat