Israelissa asuva australialaismies joutui 8 000 vuoden maastapoistumiskieltoon maksamattomien elatusapujen takia - Ulkomaat | HS.fi

Israelissa asuva australialais­mies joutui 8 000 vuoden maasta­poistumis­kieltoon maksamattomien elatus­apujen takia

Israelin tuomioistuimet voivat asettaa maastapoistumiskieltoja velkasaatavien turvaamiseksi.

Noam Huppert ei ole pystynyt poistumaan Israelista sitten vuoden 2013. Matkustajia Ben Gurionin kansainvälisellä lentokentällä.

29.12.2021 11:00

Israelissa asuva australialaismies kertoo joutuneensa 8 000 vuoden maastapoistumis­kieltoon maksamattomien elatusapujen vuoksi.

44-vuotias kemisti Noam Huppert, joka työskentelee Israelissa lääke­yhtiössä, ei saa perheoikeuden tuomion mukaan poistua maasta ennen vuoden 9 999 loppua, kertoo australialainen uutissivusto news.com.au. Oikeuden mukaan miehellä olisi rästissä yli 1,9 miljoonan euron edestä elatusmaksuja.

Huppert ei ole pystynyt poistumaan Israelista sitten vuoden 2013, hän kertoo uutissivustolle.

Maastapoistumiskielto perustuu niin sanottuun stay-of-exit-määräykseen. Huppert ei voi poistua Israelista, ennen kuin hän on maksanut ”tulevan velan”, eli 5 000 Israelin sekeliä (noin 1 420 euroa) lasta kohden kuussa siihen saakka, kun lapset täyttävät 18 vuotta.

Vuosi 9 999 valikoitui tiettävästi siksi, että se on myöhäisin ajankohta, joka määräykseen oli teknisesti mahdollista asettaa.

News.com.au:n mukaan kyseinen määräys tunnetaan huonosti Israelissa ja sitäkin huonommin ulkomailla. Yhdysvaltain ulkoministeriö kuitenkin huomauttaa asiasta Israelin matkustus­tiedotteessaan. Sen mukaan tuomioistuimet ”käyttävät aktiivisesti valtaansa estääkseen tiettyjä henkilöitä, mukaan lukien ulkomailla asuvia, poistumasta maasta, kunnes velat tai muut oikeudelliset vaateet heitä vastaan ​​on ratkaistu.”

Israelin perheoikeus on joutunut kritiikin kohteeksi erinäisistä syistä.

Perinteisesti uskonnollisen lain vuoksi miehet johtivat avio­ero­neuvotteluja, kertoo Times of Israel, mutta toisaalta vain eronneet isät olivat velvoitettuja maksamaan elatusapua. Vuonna 2017 velvollisuus kuitenkin ulotettiin myös äiteihin.

Brittilehti The Guardianin mukaan taas vuonna 2018 jopa 43 prosenttia eronneista isistä kieltäytyi maksamasta elatusapua lainkaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat