Monissa maissa ennätyksellisiä tartuntalukuja – Maailmanlaajuisesti todettiin ennätysmäärä koronatartuntoja viikossa - Ulkomaat | HS.fi

Monissa maissa ennätyksellisiä tartunta­lukuja – Maailman­laajuisesti todettiin ennätys­määrä korona­tartuntoja viikossa

Ainakin Yhdysvalloissa, Australiassa, Ranskassa, Britanniassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa on todettu uusia tartunta­ennätyksiä.

Ihmisiä kerääntyi Barcelonan suositulle ostoskadulle Portal de l'Àngelille Espanjassa 28. joulukuuta.

29.12.2021 19:16 | Päivitetty 29.12.2021 20:18

Monissa maissa on todettu tiistaina uusia päivittäisiä koronavirustartuntaennätyksiä.

Euroopassa ainakin Ranskassa, Britanniassa, Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa, Kyproksella ja Maltalla todettiin tiistaina uusia tartuntaennätyksiä, uutistoimisto Reuters kertoo. Samoin Sveitsissä todettiin viimeisen vuorokauden aikana tartuntaennätys.

Myös Tanskassa tartuntatilanne on pahentunut. Muun muassa uutistoimisto AFP:n mukaan Tanskassa on tällä hetkellä maailmassa eniten vahvistettuja koronatartuntoja väestön kokoon suhteutettuna. Myös siellä tehtiin viimeisen vuorokauden aikana uusi tartuntaennätys, 23 228 uutta tartuntaa.

Ranskassa uusia tartuntoja on vahvistettu 208 000.

Ranskan terveysministeri Olivier Véran sanoi parlamentin kuulemisessa, että viime päivien tartuntamääriä ei voisi enää kutsua aalloksi vaan maanvyöryksi. Véranin mukaan kymmenisen prosenttia ranskalaisista on ollut kontaktissa sellaisen ihmisen kanssa, joka on saanut tartunnan. Véran sanoi tilanteen olevan jo sellainen, etteivät rokotukset tarjoa riittävää suojaa.

”Viruskierto on liian voimakasta”, Véran sanoi.

Véran varoitti jo maanantaina, että tammikuun alussa Ranskassa saatetaan todeta jopa yli 250 000 tartuntaa päivittäin.

Yhdysvalloissa on vahvistettu ennätyksellinen määrä uusia koronavirustartuntoja, kertoo Johns Hopkins -yliopisto. Yliopisto kertoo, että sen ylläpitämän seitsemän vuorokauden keskiarvolaskurin mukaan tiistaina oli todettu yli 265 000 uutta koronavirustartuntaa.

Aiempi ennätys oli lähes 252 000 tartuntaa tämän vuoden tammikuun puolivälissä.

Yhdysvaltojen tautikeskus CDC:n tiedottaja Jasmine Reed kertoi aiemmin Politico-uutissivustolle, että Yhdysvalloissa suuret tartuntamäärät johtuvat raportoinnin viivästymisestä ja tapausmäärät tasoittuvat vuoden vaihduttua.

Australiassa todettiin keskiviikkona 18 300 uutta tartuntaa, mikä peittoaa tiistain ennätykselliset tartuntaluvut, 11 300 tartuntaa.

Maailmanlaajuisesti on todettu ennätysmäärä koronavirustartuntoja viimeisen seitsemän päivän aikana, selviää uutistoimisto AFP:n seurannasta.

Päivittäin todettiin keskimäärin 935 000 koronatartuntaa viime viikon keskiviikosta eiliseen asti. Yhteensä tartuntoja todettiin 6,55 miljoonaa.

AFP:n seurannan luvut perustuvat maiden terveysviranomaisten päivittäin julkaisemiin lukuihin.

Todellisuudessa tartuntojen määrä voi olla kuitenkin suurempi. Suuri osa lievistä tai oireettomista tartunnoista jää havaitsematta laajoista testauksista huolimatta. Myös testauskäytännöt vaihtelevat maittain.

Viikon luvut ovat suurimmat sen jälkeen, kun uusi koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran vuoden 2019 lopulla. Luvut ylittävät reilusti edellisen ennätyksen huhtikuun lopulta, jolloin viikon aikana maailmassa todettiin keskimäärin 817 000 tartuntaa päivittäin.

Valtaosa tartunnoista on todettu Euroopassa. Viimeisen viikon aikana Euroopassa todettiin yli 3,5 miljoonaa tartuntaa eli keskimäärin yli 510 000 joka päivä. Euroopassa ei ole aiemmin kirjattu yli 300 000:ta tartuntaa päivässä.

Maailmanlaajuiset tartunnat ovat lisääntyneet lokakuun puolivälistä lähtien. Edelliseen seitsemän päivän jaksoon verrattuna kasvua oli nyt 37 prosenttia.

”Nopea kasvuvauhti johtuu todennäköisesti immuniteetin kiertämisen sekä omikronmuunnoksen olennaisesti lisääntyneen tartuttavuuden yhdistelmästä”, Maailman terveysjärjestö (WHO) sanoi tiistaina.

WHO:n mukaan omikronmuunnoksen aiheuttama riski on edelleen suuri.

Toistaiseksi tartuntojen räjähdysmäinen kasvu ei ole johtanut koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten lisääntymiseen. Koronakuolemat ovat olleet vähenemään päin viimeisten kolmen viikon ajan.

Koronakuolemia on raportoitu keskimäärin noin 6 450 tapausta päivässä viimeisen viikon aikana, mikä on pienin lukema sitten viime vuoden lokakuun lopun.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa terveydenhuoltojärjestelmien romahtamisesta.

Tedros sanoo, että koronaviruksen omikron- ja deltavarianttien hyökyaaltomainen leviäminen lisää terveydenhuoltohenkilöstön uupumusta entisestään. Siksi koko terveydenhuoltojärjestelmä on vaarassa romahtaa.

Oikaisu 29.12.2021 klo 20.18: Tanskan uusien tartuntojen lukumäärä koskee viimeistä vuorokautta, ei tiistaita, kuten jutussa aiemmin luki.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat