Puolassa hallitsevan puolueen epäillään vakoilleen oppositiota Pegasus-ohjelmalla - Ulkomaat | HS.fi

Puolassa hallitsevan puolueen epäillään vakoilleen oppositiota Pegasus-ohjelmalla

Kanadalaisen tutkimuslaitoksen mukaan Pegasuksella on murtauduttu oppositiosenaattorin, asianajajan ja syyttäjän puhelimiin. Uhrit syyttävät Laki ja oikeus -puoluetta.

Puolan entinen varapääministeri ja koulutusministeri, asianajaja Roman Giertych on yksi väitetysti vakoilun kohteeksi joutuneista puolalaisista. Kuvassa Giertych Krakovassa syyskuussa 2017.

29.12.2021 19:59

Puolassa hallitusta epäillään oppositiopoliitikon, asianajajan sekä syyttäjän vakoilusta Pegasus-haittaohjelmalla. Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot AP, Reuters ja AFP.

Ensimmäisenä vakoilusta kertoi uutistoimisto AP. Tiedot perustuvat kanadalaisen Toronton yliopiston Citizen Lab -tutkimuslaitoksen selvityksiin. Niiden mukaan parlamentin ylähuoneen oppositiosenaattori Krzysztof Brejzan puhelimeen murtauduttiin kymmeniä kertoja vuonna 2019 hänen johtaessaan parlamenttivaalikampanjaa.

Brejzan lisäksi samalla vakoiluohjelmalla murtauduttiin vuonna 2019 toistuvasti myös puolalaisia oppositiopoliitikkoja edustaneen asianajajan Roman Giertychin puhelimeen sekä tänä vuonna syyttäjä Ewa Wrzosekin puhelimeen. Wrzosek on aiemmin joutunut Puolan hallituksen kurinpitomenettelyyn.

Lue lisää: Ministeri nimitti tuomioistuimeen koulukaverinsa, huippusyyttäjä siirrettiin ”tutkimaan myymälävarkauksia” – varsovalainen tuomari kertoo HS:lle pelosta, joka kytee koko ajan takaraivossa

Citizen Lab ei ole pystynyt todentamaan vakoilun tilaajaa. Pegasuksen kehittänyt israelilainen NSO Group ei myöskään paljasta asiakkaitaan, mutta on AP:n mukaan todennut, että toimii vain legitiimien, Israelin puolustusministeriön tarkastamien valtiollisten tahojen kanssa.

Vakoilun kohteet syyttävät Puolan hallituspuoluetta Laki ja oikeus.

Lue lisää: Monien valtioiden käyttämä vakoilu­ohjelma Pegasus pääsee altistuneen laitteen ”pää­käyttäjäksi” – näkee viestit, äänittää puhelut, käyttää kameraa ja mikrofonia

Puolan valtion turvallisuuspalvelujen tiedottaja Stanislaw Zaryn totesi Reutersin mukaan, että ei voi kommentoida turvallisuuspalveluiden käyttämiä menetelmiä tai sitä, onko tiettyjä henkilöitä tutkittu.

Laki- ja oikeus -puolueen tiedottaja totesi Reutersin mukaan, että turvallisuuspalvelut ovat kommentoineet asiaa, eikä hän kommentoi aihetta tarkemmin.

Senaattori Brejzan mukaan Puolan valtiollinen syyttäjänvirasto ei ole tehnyt vakoiluepäilyjen suhteen mitään. Hän kertoo ilmoittaneensa syyttäjille mahdollisesta puhelimeen murtautumisesta jo syyskuussa.

”He eivät halua käynnistää tutkintaa tai kieltäytyvät tutkinnan käynnistämisestä, he vain kohtelevat sitä kuumana perunana joka kannattaa heittää muualle”, Brejza sanoi Reutersille.

Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja ja nykyinen Puolan oppositiopoliitikko Donald Tusk kutsui vakoilukohua maan ”suurimmaksi demokratian kriisiksi sitten vuoden 1989” ja vaati tutkintaa syytöksistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat