Tanskassa kirjattiin keskiviikkona ennätykselliset 23000 koronatartuntaa – Tapausten määrä on kasvanut Pohjoismaissa merkittävästi - Ulkomaat | HS.fi

Tanskassa kirjattiin keskiviikkona ennätykselliset 23­­000 korona­tartuntaa – Tapausten määrä on kasvanut Pohjois­maissa merkittävästi

Pohjoismaissa tartuntapiikin ennakoidaan ajoittuvan tammi-helmikuulle.

Ihmiset jonottivat koronatestaukseen Kööpenhaminassa 23. joulukuuta.

29.12.2021 20:18 | Päivitetty 30.12.2021 7:20

Oslo

Tanska kirjasi uuden koronavirus­tartuntoja koskevan ennätyksen keskiviikkona, kun vuorokauden aikana rekisteröitiin yli 23 000 uutta tartuntaa. Tanskan terveysviranomaiset suhtautuivat kuitenkin suhteellisen rauhallisesti ennätyslukuihin.

”Korkeat tartuntaluvut huolestuttavat, mutta luvut sisältävät myös rohkaisevia merkkejä, jotka koskevat sairaalahoitoon joutuneiden covid-19-potilaiden määrää”, sanoi maan terveysvirasto Sundhedsstyrelsenin johtaja Søren Brostrøm tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Suomen kokoisessa Tanskassa sairaalahoitoa vaativia koronapotilaita oli keskiviikkona alle 700.

Brostrøm korosti myös, että Tanskan huimat luvut johtuvat ennen kaikkea suurista testausmääristä ja erittäin tarkasta rekisteröinnistä, eikä tilanne Tanskassa siten ole välttämättä muita maita pahempi.

Jo 80 prosenttia positiivisista koronatesteistä on nyt omikronmuunnosta, arvioi maan kansanterveyslaitos Statens Serum Institut tiedotustilaisuudessa.

Ennätyksellisistä tartuntaluvuista huolimatta Tanskan terveysviranomaiset eivät suosittele uusia rajoituksia juuri nyt, mutta kehottavat kuitenkin välttämään villiä juhlintaa vuoden vaihtuessa.

”Lyhyet bileet muutamien ihmisten kanssa sekä varovaisuutta alkoholin ja ilotulitteiden suhteen”, Brostrøm neuvoi.

Norja veti koronajarrun pohjaan jo muutama viikko sitten rajoittamalla yleisötilaisuuksia, kieltämällä alkoholitarjoilun ravintoloissa kokonaan ja lähettämällä kaikki kynnelle kykenevät etätöihin. Ravintola-ala on turvautunut laajoihin lomautuksiin ja käytännössä koko kulttuuriala on joutunut sulkemaan ovensa.

Lukioissa sosiaalinen kanssakäyminen on rajoitettu minimiin ja osa opetuksesta toteutetaan etänä tammikuun puoliväliin asti. Arvostelijoiden mielestä koulurajoitukset ovat tarpeettoman ankaria ja koettelevat nuorten henkistä jaksamiskykyä.

Norjan Kansanterveyslaitos FHI:n aikaisemmin ennustama jopa 300 000 päivittäisen tartunnan hirmuaalto ei ainakaan vielä ole toteutunut. Keskiviikon tilastojen mukaan Norjassa oli uusia tartuntoja 4 702 vuorokaudessa.

FHI:n ylilääkäri Preben Aavitsland kertoo Helsingin Sanomille, että omikrontartuntoja on kuitenkin ollut toistaiseksi odotettua vähemmän. Hänen mukaansa se saattaa johtua joulukuun 15. päivänä ilmoitetuista uusista rajoituksista ja ihmisten varovaisuudesta joulunvieton yhteydessä.

Sairaalahoidossa olevia koronapotilaita on noin 200 uutta viime viikolla. Aavitsland kuvailee tilannetta huolestuttavaksi.

”Omikronmuunnos on nousemassa hallitsevaan asemaan, ja ennakoimme suurehkoa epidemiaa tammikuulle.”

Norjankin viranomaiset neuvovat maltillisuuteen vuodenvaihteessa. FHI:n apulaisjohtaja Espen Nakstad kehottaa juhlimaan vain terveenä ja antamaan vuodenvaihteen pusut ja halit mieluiten ulkona ja vain lähipiirille.

”Ei kannata halailla mahdollisimman monia”, hän ohjeistaa.

Norjassa terveydenhoitoalan painetta yritetään vähentää kotitestausten lisäämisellä.

Nykyisellään kotitestin positiivinen tulos ei rekisteröidy mihinkään ellei tulosta käy vahvistamassa testiasemalla. FHI valmistelee parhaillaan ratkaisua, jossa positiivisen tuloksen voisi rekisteröidä itse, mikä vapauttaisi voimavaroja kunnallisilta testiasemilta ja testejä analysoivilta sairaalalaboratorioilta.

Myös Tanskassa on viime viikkoina kokeiltu uusia keinoja, jotka keventäisivät terveydenhoitoalan työntekijöiden päiviä. Maassa on testattu koronapotilaiden hoitoa kotioloissa digitaalisesti.

”Testiryhmässä on 30 potilasta, jotka ovat saaneet kotiinsa mittauslaitteita sisältävän laukun, ja he ovat sovelluksen kautta yhteydessä sairaala­henkilö­kuntaan”, teknologiaa kehittävän Netcompanyn johtaja Geir Arne Olsen kertoo Helsingin Sanomille.

Tavoitteena on vapauttaa sairaalapaikkoja muihin tarpeisiin, kun koronapotilas ”tapaa” lääkäreitä ja sairaanhoitajia videopuheluissa.

”Potilas saa olla hoidossa kotonaan, ja samalla säästetään muun muassa kuljetus-, desinfiointi- ja puhtaanapitokustannuksissa”, Olsen sanoo.

Ruotsi kiristi omia sisärajoja koskevia määräyksiä tiistaina. Konkreettisimmin Ruotsin uudet määräykset näkyivät rajanylityspaikoilla.

Tanskan ja Ruotsin välisillä rajanylityspaikoilla käännytettiin pois keskiviikkona noin 600 ihmistä, joilla ei ollut esittää alle 48 tuntia vanhaa negatiivista koronatestiä rokotusten lisäksi. Sääntö ei koske Ruotsin kansalaisia, Ruotsissa vakituisesti asuvia tai toisessa maassa työssä käyviä.

Norjan ja Ruotsin välisellä Svinesundin sillalla puuttuvan testin vuoksi katkesi noin 350 norjalaisen matka Ruotsin puolelle. Norjalaiset käyvät ahkerasti elintarvike- ja alkoholiostoksilla Ruotsin puolella, missä hinnat ovat edullisempia.

Samaan aikaan toisaalla maiden välillä oli lukuisia ”vuotoja”, kun ulkomaille rekisteröidyt autot pääsivät silminnäkijä­havaintojen mukaan ajamaan Ruotsiin ilman minkäänlaista valvontaa.

Viime viikolla urheilu- ja kulttuuritapahtumat peruttiin Ruotsissa, minkä lisäksi ravintoloissa on tällä hetkellä tarjottava kaikille asiakkaille istumapaikat ja mahdollisuus turvaväleihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat