Biden ja Putin pitävät torstaina puhelinkokouksen - Ulkomaat | HS.fi

Biden ja Putin pitävät torstaina puhelin­kokouksen

Puhelinkokouksessa on tarkoitus keskustella useista aiheista, muun muassa maiden välisistä diplomaattisista suhteista.

Presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapasivat Genevessä kesäkuussa 2021.

29.12.2021 19:36 | Päivitetty 29.12.2021 22:32

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin pitävät torstaina puhelinkokouksen. Asiasta kertoi Yhdysvaltain presidentin hallinto. Puhelinkokous on tarkoitus pitää Suomen aikaa torstai-iltana kello 22.30.

Uutiskanava CNN kertoi, että Valkoisen talon mukaan aloite puhelinkokoukseen on tullut Putinilta. Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottajan Emily Hornen mukaan Biden päätti hyväksyä Putinin pyynnön.

Horne sanoi Bidenin uskovan, ettei Venäjän kohdalla voi korvata suoraa johtajien välistä dialogia. Horne kertoi CNN:lle lisäksi, että puhelinkokouksessa on tarkoitus keskustella useista aiheista, muun muassa maiden välisistä diplomaattisista suhteista.

Horne lisäsi, että Bidenin hallinto jatkaa intensiivistä diplomaattista yhteydenpitoa eurooppalaisten liittolaisten ja kumppanien kanssa. Liittolaisten kanssa neuvotteluissa on koordinoitu yhteistä lähestymistapaa Ukrainan tilanteeseen. Jännite Ukrainan rajalla on noussut, kun Venäjä on siirtänyt Ukrainan vastaisen rajan läheisyyteen noin 100 000 sotilasta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti uutistoimisto Tassille myöhään keskiviikkoiltana, että presidenttien on tarkoitus pitää puhelinkokous torstaina.

Putin ja Biden pitivät aiemmin joulukuussa videokokouksen. Tuolloin Biden uhkasi Putinia voimakkailla vastatoimilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Videoneuvottelujen pääaiheena oli Ukrainan tulehtunut tilanne.

Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat ovat myös sopineet tapaavansa tammikuun 10. päivänä Sveitsin Genevessä, silloin aiheina ovat ydinasevalvonta ja Ukrainan tilanne.

Lisäksi Venäjä ja Nato ovat sopineet kokouksesta 12. tammikuuta ja päivää myöhemmin Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien on määrä tavata.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat