Kanadassa turvauduttiin henkilöstöpulassa poikkeukselliseen keinoon: Osa koronatartunnan saaneista terveydenhuollon työntekijöistä saa jatkaa lähitöissä - Ulkomaat | HS.fi

Kanadassa turvauduttiin henkilöstö­pulassa poikkeukselliseen keinoon: Osa korona­tartunnan saaneista terveyden­huollon työn­tekijöistä saa jatkaa lähi­töissä

Terveysministeriön ohjeen mukaan esimerkiksi oireeton tai lieväoireinen työntekijä voitaisiin määrätä hoitamaan muita koronapositiivisia potilaita.

Kanadan Montrealissa ihmiset jonottivat koronatestaukseen 29. joulukuuta.

29.12.2021 22:28

Kanadassa Quebecin provinssi on päättänyt sallia joidenkin koronatartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden jatkaa lähitöissä, Kanadan yleisradioyhtiö CBC kertoi tiistaina.

Quebecin provinssin terveysministeri Christian Dubé ilmoitti tiistaina, että jotkut terveydenhuollon työntekijät, jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen koronatestistä tai altistuneet lähipiirissään koronatartunnan saaneelle, voivat jatkaa lähitöissä.

Syynä päätökseen ovat pahentuneen koronatilanteen aiheuttamat lisääntyneet poissaolot ja sairaaloiden toimintakapasiteetin turvaaminen.

”Meillä on entistä enemmän sairaita ihmisiä ja entistä vähemmän hoitohenkilökuntaa. Meidän täytyi tehdä tämä, jos haluamme yhteiskunnan toimivan jatkossakin turvallisesti”, Dubé sanoi CBC:n mukaan.

Maanantaina Quebecin provinssissa noin 7 000 terveydenhuollon työntekijää oli poissa töistä esimerkiksi koronatartunnan tai altistumisen vuoksi. Luvun arvioidaan nousevan lähipäivinä.

Terveysministeriön ohjeen mukaan esimerkiksi oireeton tai lieväoireinen työntekijä voitaisiin määrätä hoitamaan muita koronapositiivisia potilaita. Myös työntekijä, joka on altistunut perheessään koronatartunnan saaneelle, voisi pysyä töissä.

CBC:n mukaan ei ole selvää, kuinka päätös vaikuttaa esimerkiksi palvelutalojen henkilökuntaan.

Quebec suunnittelee lähipäivinä ja -viikkoina laajentavansa käytäntöä koskemaan kaikkia yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä työntekijöitä.

Keskiviikkona uutistoimisto Reuters kertoo, että terveydenhuollon ammattiliitot vastustavat Quebecin päätöstä. Useat ammattiliitot ovat Reutersin mukaan huolissaan siitä, että päätös asettaa muut työntekijät ja potilaat vaaraan ja lisää terveydenhuollon painetta ja rasitusta.

Quebecin suurin hoitajia edustava ammattiliitto huomauttaa, ettei kaikilla terveydenhuollon työntekijöillä ole vieläkään käytössään tehokkaita N95-kasvomaskeja.

”Ministeri aiheuttaa tällä valtavan paineen jäsenillemme, eikä heidän pitäisi kantaa taakkaa hallituksen valmistautumisen puutteista tai riskistä sairastua työpaikoillaan”, liiton hallituksen puheenjohtaja totesi CBC:n mukaan.

”Emme voi hyväksyä päätöstä, joka vaarantaa paitsi jäsenemme, myös ennen kaikkia haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten terveyden ja turvallisuuden”, eräs terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden työntekijöitä edustava liitto totesi Reutersin mukaan.

Toronton yliopiston tartuntatautien professori Andrew Morris totesi keskiviikkona, että muutkin Kanadan provinssit joutuvat keskustelemaan vastaavista toimenpiteistä sairaaloiden henkilöstöpulan helpottamiseksi.

”On selvää, ettemme pysty toimimaan, jos kaikki joutuvat eristyksiin kymmeneksi päiväksi”, Morris totesi Reutersin mukaan.

Quebecin provinssissa raportoitiin keskiviikkona 13 149 uutta koronatartuntaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat