EU tukee kansainvälistä asevientikieltoa Myanmariin jouluaaton joukkosurman jälkeen - Ulkomaat | HS.fi

EU tukee kansainvälistä ase­vienti­kieltoa Myanmariin joulu­aaton joukko­surman jälkeen

Joulupäivänä yli 30 ihmisen palaneet ruumiit löydettiin maantiellä olleista autoista Kayahin osavaltiossa.

Sotilasvallankaappausta vastustavan Karenni Nationalities Defence Force -järjestön 25. joulukuuta välittämä kuva poltetuista autoista Hpruson paikkakunnalta Kayahin osavaltiossa.

30.12.2021 12:54

Euroopan unioni kertoo tukevansa kansainvälistä asevientikieltoa Myanmariin, uutistoimisto AFP kertoo.

Yhdysvallat on aiemmin toistanut vaatimuksensa Myanmarin asesaarrosta jouluaaton joukkosurman jälkeen.

Joulupäivänä yli 30 ihmisen palaneet ruumiit löydettiin maantiellä olleista autoista Myanmarin Kayahin osavaltiossa. Paikallisten asukkaiden, mediatietojen ja ihmisoikeusjärjestön mukaan tapettujen joukossa on niin naisia, lapsia kuin vanhuksiakin.

Kansainvälinen lastensuojelujärjestö Pelastakaa Lapset on kertonut, että uhrien joukossa oli kaksi järjestön työntekijää.

Myanmarin asevoimien mukaan sotilaat olivat tappaneet määrittelemättömän määrän ”aseistautuneita terroristeja”, kertoo AFP.

EU on valmis myös tiukentamaan pakotteitaan. Myanmarin helmikuisen sotilasvallan­kaappauksen jälkeen EU on asettanut pakotteita maan armeijaa ja sen johtajia kohtaan. Lisäksi unioni on keskeyttänyt taloudellisen avun maan hallitukselle.

”Myanmarin lisääntyvän väkivallan vuoksi tarvitaan lisää kansainvälisiä ennalta­ehkäiseviä toimia, mukaan lukien asevientikielto”, EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell sanoo AFP:n mukaan.

Länsimaat ovat pitkään rajoittaneet asemyyntiä Myanmarin armeijalle jo ennen sotilasjuntan valtaannousua.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi keskiviikkona joukkosurman.

Lausunnossaan turvallisuusneuvoston jäsenet vaativat kaiken väkivallan välitöntä lopettamista sekä korostivat ihmisoikeuksien kunnioittamista ja siviilien turvallisuuden varmistamista. Turvallisuusneuvoston mukaan humanitaarisen avun ja terveydenhuollon henkilökunnalle tulisi taata täysi turvallisuus ja suojelu.

YK:n yleiskokous äänesti asesaarron puolesta kesäkuussa, mutta toimenpide oli lähinnä symbolinen, sillä turvallisuusneuvosto ei ottanut asiaa käsittelyyn. Neuvoston jäsenmaat Kiina ja Venäjä ovat suurimmat aseiden viejät Myanmariin. Kiinalla ja Venäjällä on veto-oikeus neuvostossa.

Myanmar on ollut kaaoksen tilassa helmikuun sotilasvallankaappauksesta lähtien.

Yli 1 300 ihmistä on surmattu turvallisuusjoukkojen kurittaessa juntan vastustajia, ja ympäri maata on muodostettu junttaa vastustavia aseellisia joukkoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat