Biden ja Putin puhuivat puhelimessa lähes tunnin, Putinin mukaan uudet pakotteet olisivat ”jättimäinen virhe” - Ulkomaat | HS.fi

Biden ja Putin puhuivat puhelimessa lähes tunnin, Putinin mukaan uudet pakotteet olisivat ”jättimäinen virhe”

Valkoinen talo kertoi, että aloite puhelinkokoukseen tuli Putinilta.

30.12.2021 17:02 | Päivitetty 31.12.2021 9:50

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat myöhään torstai-iltana puhelimessa 50 minuutin ajan.

Putin on tyytyväinen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käymäänsä puhelinkeskusteluun. Presidentin näkemyksiä puhelun jälkimainingeissa avasi Kremlin ulkopoliittinen neuvonantaja Juri Ušakov.

Putin myös varoitti puhelussa, että mittavien Venäjän vastaisten pakotteiden asettaminen Ukrainan tilanteen vuoksi olisi suuri virhe. Ushakovin mukaan Venäjä toivoo, ettei pakotteisiin tartuta.

Biden ja Putin pitävät torstaina puhelinkokouksen.

Nimettömänä puhelua kommentoinut yhdysvaltalaisviranomainen kertoi puhelun yleisen sävyn olleen vakava.

Biden varoitti Yhdysvaltain vastaavan liittolaisineen päättäväisesti, jos Venäjä hyökkää jälleen Ukrainaan, kertoo Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki tiedotteessa.

Selvistä erimielisyyksistään huolimatta kumpikin presidentti ilmaisi tukeaan diplomatialle Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Torstainen keskustelu oli jo toinen presidenttien välinen puhelu kuukauden sisällä.

Valkoisen talon mukaan presidenttien välinen keskustelu päättyi kello 23.25 Suomen aikaa. Puhelu alkoi Valkoisen talon mukaan noin kello 22.35.

Presidentti Biden puhui puhelun kodistaan Wilmingtonista Delawaren osavaltiossa, missä hänen on tarkoitus viettää uusivuosi. Putinin olinpaikkaa puhelun aikana ei ole kerrottu.

Yhdysvallat on uhannut Venäjää toistuvasti kovilla talouspakotteilla Ukrainaan tilanteen vuoksi.

Putin varoitti Bidenia uusien pakotteiden käyttöönotosta. Venäläispresidentin mukaan pakotteet voisivat johtaa Venäjän ja länsimaiden välisten suhteiden täydelliseen murtumiseen.

"Tämä olisi jättimäinen virhe, joka voisi johtaa vakaviin – kaikkein vakavimpiin – seurauksiin. Me toivomme, ettei näin käy”, Ushakov sanoi.

Ushakovilta kysyttiin myös olisiko Venäjä valmis kompromissiin. Hän vastasi Venäjän ottavan neuvotteluissa yhdysvaltalaisten huolet huomioon. Hän kuitenkin lisäsi, ettei Venäjä etsi kompromissia, vaan turvatakuita.

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta turvatakuita ja edellyttänyt, ettei sotilasliitto Nato laajene enää itään, esimerkiksi Ukrainaan ja Georgiaan. Yhdysvallat ja Nato eivät ole Venäjän vaatimuksiin suostuneet.

Viime aikoina Venäjän ja Yhdysvaltojen välit ovat olleet jännittyneet Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä on keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen kymmeniätuhansia sotilasta, mikä on nostanut esiin pelkoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Keskustelun tavoitteena oli raottaa ovea diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi suurvaltojen välien lämmittämiseksi ja Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.

Yhdysvaltain hallinto kertoi, että aloite puhelinkokoukseen tuli Putinilta. Myös Putinin tiedottaja Dmitri Peskov vahvisti torstaina venäläiselle uutistoimisto Tassille, että aloite tuli Putinilta.

Valkoisen talon keskiviikkoiltana tulleen ilmoituksen mukaan puhelinkokouksessa oli tarkoitus keskustella useista asioista, muun muassa diplomaattisista suhteista.

Putin sanoi torstaina olevansa vakuuttunut, että tehokas vuoropuhelu Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä on mahdollista.

”Olen vakuuttunut siitä, että voimme siirtyä eteenpäin ja luoda tehokkaan Venäjän ja Amerikan välisen vuoropuhelun, joka perustuu molemminpuoliseen kunnioitukseen ja kummankin maan kansallisten etujen huomioimiseen”, Putin sanoi maailman johtajille suunnatussa loma-ajan viestissään.

Putinin tiedottaja Peskov kertoi toimittajille, että Venäjä haluaa keskusteluissa ratkaista erimielisyytensä Yhdysvaltojen kanssa. Hän kertoi myös, ettei puhelinkeskustelussa tule olemaan julkista osuutta. Hän lisäsi, ettei puhelinkokouksen myöhäinen ajankohta (kello 23.30) ole ongelma Putinille.

”Hänelle se ei ole ongelma, sillä hän jatkaa aktiivista työskentelyä usein näin myöhään illalla”, Peskov sanoi Tassin mukaan.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi puolestaan toimittajille Bidenin sanovan, että Yhdysvallat on valmis diplomatiaan ja eteenpäin vievään diplomaattiseen tiehen.

”Mutta olemme myös valmiita vastaamaan, jos Venäjä etenee uudella hyökkäyksellä Ukrainaan, ja olemme edelleen erittäin huolissamme Venäjän joukoista lähellä Ukrainan rajaa”, Biden aikoo sanoa virkamiehen mukaan.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että Yhdysvallat ja Venäjä järjestävät neuvottelun Sveitsin Genevessä 10. tammikuuta. Kokouksen pääaihe on kuitenkin ydinasesopimukset. Neuvottelut ovat osa strategista turvallisuuskeskustelua, joka alkoi Bidenin ja Putinin välillä kesäkuussa Genevessä.

Lisäksi Venäjä ja Nato tapaavat 12. tammikuuta, ja päivää myöhemmin Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajien on määrä tavata.

Venäjä valtasi vuonna 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja samana vuonna syttyi Itä-Ukrainassa sota, jossa osapuolina ovat Ukraina ja Venäjän tukemat kapinallisjoukot.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat