Tuhannet osoittivat mieltä Sudanissa, ainakin neljä kuollut armeijan avattua tulen - Ulkomaat | HS.fi

Tuhannet osoittivat mieltä Sudanissa, ainakin neljä kuollut armeijan avattua tulen

Lisäksi kymmeniä mielenosoittajia on haavoittunut.

Nuoret miehet auttoivat mielenosituksessa loukkaantunutta toveriaan Sudanin pääkaupungissa Khartumissa 30. joulukuuta 2021.

30.12.2021 20:13

Ainakin neljä mielenosoittajaa on kuollut torstaina Sudanin armeijan avattua tulen. Asiasta kertoo demokratialiikettä kannattava itsenäinen lääkärikomitea. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on haavoittunut.

Komitean mukaan mielenosoittajat ammuttiin Omdurmanin kaupungissa, joka on pääkaupunki Khartumin kaksoiskaupunki. Sudanissa on torstaina ollut tuhansia ihmisiä kaduilla osoittamassa mieltään lokakuussa vallan kaapannutta maan armeijaa vastaan.

Sudanin armeija luovutti marraskuun lopussa vallan takaisin maan siviilihallinnolle. Demokratiaa vaativat protestit ovat kuitenkin jatkuneet tämän jälkeen. Lääkärikomitean mukaan Sudanin mielenosoituksissa on lokakuisen vallankaappauksen jälkeen kuollut ainakin 52 ihmistä.

Torstaina komitea pyysi lääkäreitä apuun Arbainin sairaalaan Omdurmaniin. Komitean mukaan armeija on estänyt ambulansseja pääsemästä haavoittuneiden avuksi.

Aiemmin kerrottiin, että Sudanin armeijan joukot olivat yrittäneet hajottaa suuria mielenosoituksia käyttämällä kyynelkaasua. Tuhannet ihmiset osoittavat mieltä maan pääkaupungissa Khartumissa ja Omdurmanissa.

Silminnäkijöiden mukaan mielenosoituksia on ollut myös muualla maassa, kuten Khartumista etelään sijaitsevassa Madanissa, Kassalassa lähellä Eritrean rajaa ja Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa satamakaupunki Port Sudanissa.

Torstain mielenosoituksia on pyritty hillitsemään sulkemalla Niilin ylittäviä siltoja liikenteeltä. Siltojen sulkemisella on estetty ihmisiä liikkumasta Khartumin pohjoisille esikaupunkialueille sekä Niilin länsirannalla sijaitsevaan Khartumin kaksoiskaupunkiin Omdurmaniin.

Ensimmäistä kertaa viranomaiset katkaisivat myös kaikki kotimaiset ja kansainväliset puhelinlinjat. Lisäksi internet on ollut katkolla. Verkkoseurantaryhmä NetBlocks on kertonut, että verkkoyhteydet oli katkaistu torstaiaamuna. Mielenosoittajat ovat hyödyntäneet verkkoyhteyksiä mielenosoitusten järjestämisessä sekä niiden kuvaamisessa ja lähettämisessä reaaliaikaisesti.

Armeija kaappasi Sudanissa vallan lokakuussa ja määräsi pääministeri Abdalla Hamdokin kotiarestiin. Vallankaappauksesta alkoivat mielenosoitukset, jotka johtivat lopulta armeijan myönnytyksiin ja Hamdokin paluuseen valtaan. Hamdok on luvannut järjestää maassa vaalit heinäkuussa 2023. Armeijan ja Hamdokin välistä sopimusta on kritisoitu lahjana, jolla armeijan tekemä vallankaappaus olisi laillistettu.

Sudanilla ei ole edelleenkään toimivaa hallitusta, mikä on ollut edellytyksenä maalle luvatulle kansainväliselle tuelle. YK:n mukaan yli 14 miljoonaa ihmistä lähes 47 miljoonasta Sudanin asukkaasta tarvitsee ensi vuonna humanitaarista apua.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat