Etelä-Afrikka: Omikronaalto väistymässä, virusmuunnoksen vaikutukset kuolleisuuteen vain vähäisiä - Ulkomaat | HS.fi

Etelä-Afrikka: Omikronaalto väistymässä, virus­muunnoksen vaikutukset kuolleisuuteen vain vähäisiä

Koronaviruksen helposti tarttuva variantti havaittiin Etelä-Afrikassa marraskuussa. Nyt Etelä-Afrikka poisti tiukimmat rajoitukset kuten yöllisen ulkona­liikkumis­kiellon.

31.12.2021 9:56 | Päivitetty 31.12.2021 10:42

Etelä-Afrikka ilmoitti torstaina, että koronaviruksen omikronvariantin aiheuttama tartunta-aalto näyttäisi olevan hiipumassa. Tartuntapiikin taittumisen myötä Etelä-Afrikka päätti löysentää koronarajoituksia.

Helposti tarttuva omikronvariantti synnytti loppuvuodesta 2021 uuden maailman­laajuisen tartunta-aallon. Etelä-Afrikasta saadut uudet todisteet ovat kuitenkin herättäneet toivoa siitä, että omikronmuunnos saattaa olla vähemmän vaarallinen kuin viruksen muut tiedetyt muunnokset.

”Kaikki mittarit osoittavat, että maa on ohittanut neljännen aallon huipun”, Etelä-Afrikan presidentinkanslia kertoi torstaina tiedotteessa, jossa julistettiin yöllinen ulkona­liikkumis­kielto päättyneeksi.

Tartuntapiikin aikana Etelä-Afrikassa nähtiin vain vähäinen koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin liittyvä kuolemien kasvu, tiedotteessa kerrottiin.

”Vaikka omikronmuunnos on erittäin tarttuva, sairaalaan joutuvien määrä on ollut matalampaa kuin aiemmissa aalloissa.”

Terveydenhuollon työntekijä valmisteli koronarokotetta Johannesburgissa joulukuun alussa.

Omikron tunnistettiin ensimmäisenä Etelä-Afrikassa ja Botswanassa marraskuun lopussa. Virusmuunnoksesta tuli nopeasti yleisin muunnos Etelä-Afrikassa, ja samaan aikaan tartuntojen määrä kasvoi räjähdysmäisesti.

Joulukuun puolivälissä tartuntoja todettiin pahimmillaan noin 26 000 päivässä. Etelä-Afrikassa on noin 60 miljoonaa asukasta.

Torstaina kerrottiin, että Etelä-Afrikassa oli todettu vuorokauden kuluessa alle 13 000 tartuntaa.

”Nopeus, missä omikronin synnyttämä neljäs aalto nousi, saavutti huippunsa ja sen jälkeen laski, on ollut ällistyttävää. Huippu neljässä viikossa ja taantuminen kahdessa”, Fareed Abdullah Etelä-Afrikan lääketieteen tutkimusneuvostosta kommentoi Twitterissä.

Omikronmuunnos jyllää maailmalla tällä hetkellä yli sadassa maassa, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. Muualla maailmassa omikronaalto näyttäisi olevan vasta alussa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa uusi aalto on täyttänyt sairaalat, ja asiantuntijoiden mukaan tartuntojen määrä ylittää aikaisemmat aallot, kertoo uutiskanava CNN.

Uusi aalto on iskenyt myös Suomeen. Tartuntojen määrä on kasvanut enemmän kuin koko pandemian aikana.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ja immunologian professori Seppo Meri arvioivat HS:lle torstaina, että omikronaalto helpottaa Suomessakin helmikuuhun mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat