Venäjä lisäsi vieraan vallan agentit -listalleen kaksi Pussy Riotin jäsentä – ”Lol”, vastasi taidekollektiivi - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä lisäsi vieraan vallan agentit -listalleen kaksi Pussy Riotin jäsentä – ”Lol”, vastasi taide­kollektiivi

Listalle on lisätty jo yhteensä 111 nimeä ja sille joutuminen tarkoittaa muun muassa tiukkoja taloudellisia vaatimuksia.

Nadežda Tolokonnikova on lisätty Venäjän viranomaisten ”vieraan vallan agenttien” listalle. Kuvassa hän puhuu tiedotustilaisuudessa Argentiinassa vuonna 2019.

31.12.2021 9:47

Venäjän oikeusministeriö lisäsi torstaina ”vieraan vallan agentti” listalleen uusia nimiä, uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC kertovat.

Torstaisen lisäyksen joukossa on kaksi taidekollektiivi Pussy Riotin jäsentä, Nadežda Tolokonnikova ja Veronika Nikulšina, sekä tunnettu satiirikko Viktor Šenderovitš, joka tuli tunnetuksi poliittisesta satiiristaan 1990-luvulla.

Listalle joutuminen tarkoittaa muun muassa sitä, että sillä olijat joutuvat raportoimaan tarkasti taloudellisista tekemisistään viranomaisille. Lisäksi heidän täytyy alustaa kaikki sosiaalisen median sisältönsä virkkeellä, josta käy ilmi heidän näennäinen statuksensa.

Pussy Riot otti ilon irti pakollisesta alustuksesta, sillä kollektiivi twiittasi virallisen vastauksensa olevan ”1. lol 2. emme leimaa sisältöjämme, hallitus voi leimata perseensä, jos he haluavat 3. aiomme valittaa [päätöksestä] oikeuteen 4. Venäjä tulee olemaan vapaa.”

Lol-lyhenne tulee englannin kielen sanoista laughing out loud, suomeksi nauraa ääneen.

Tolokonnikova on yksi Pussy Riotin perustajista, minkä lisäksi hän on riippumattoman Mediazona-median perustaja.

Mediazona puolestaan lisättiin listalle syyskuussa, koska Venäjän oikeusministeriö katsoi sen saaneen ulkomaista rahoitusta. Rahoitus oli kuitenkin Mediazonan mukaan tuloja Googlen mainostoiminnasta.

Venäjän viranomaiset ovat kiristäneet otteitaan sitä arvostelevista ihmisistä ja tahoista. Esimerkiksi ”vieraan vallan agenteiksi” on luokiteltu nyt yhteensä 111 tahoa. Vuoden 2020 loppupuolelle listalla oli vain 17 nimeä.

Kreml on kiistänyt, että listaa käytetään median vainoamiseen ja vetoaa siihen, että lakisääntelyä tarvitaan maan suojelemiseksi ulkomailta tulevalta sekaantumiselta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat