Useat kunnat Espanjassa ottivat käyttöön kuukautisvapaan työntekijöilleen - Ulkomaat | HS.fi

Useat kunnat Espanjassa ottivat käyttöön kuukautis­vapaan työn­tekijöilleen

Kuukautiskivuista ja -vaivoista kärsivät työntekijät saavat pitää kuukaudessa kahdeksan tuntia vapaata, mutta tunnit pitää korvata myöhemmin.

Kuukautisvapaa on käytössä muutamassa maassa, kuten Japanissa, Taiwanissa, Indonesiassa ja Sambiassa.

31.12.2021 15:03

Espanjassa muutama paikallishallinto on ottanut Euroopassa ensimmäisten joukossa käyttöönsä kuukautisvapaan työntekijöilleen.

Kataloniassa sijaitseva Gironan kaupunki oli ensimmäinen, joka viime kesänä otti käyttöön joustavan työjärjestelyn kuukautis­kivuista tai -vaivoista kärsivillä. Sopimuksen mukaan työntekijä voi pitää vapaata kahdeksan tuntia kuukaudessa.

Ehtona on, että käytetty kuukautisvapaa korvataan työnantajalle kolmen kuukauden kuluessa. Järjestely koskee noin 1 300 kunnan työntekijää.

Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Gironan päätöksen jälkeen Kataloniassa sijaitseva Ripoll sekä Les Borges Blanques ottivat käyttöön saman politiikan. Syyskuussa Espanjan itäosissa sijaitseva Castellón de la Plana ilmoitti niin ikään, että kuukautisvapaasta on sovittu kunnan 1 500 työntekijän kanssa.

Kuukautisvapaasta on säädetty laissa monessa maassa Itä-Aasiassa, kuten Taiwanissa ja Japanissa.

Myös Britanniassa yritys nimeltään Coexist otti vuonna 2016 käyttöön kuukautis­vapaan. Pyrkimyksenä oli päästä eroon työkulttuurista, jossa kuukautiskivuista ja muista kuukautisvaivoista kärsivät työntekijät joutuivat joko työskentelemään tuskissaan tai jäämään sairauslomalle tai pitämään lomapäiviään.

Coexistin mukaan kuukautisvapaa lisäsi työntekijöiden sitoutumista sekä työn tuottavuutta.

Espanjassa ammattiliitot toivoivat aluksi kahden päivän kuukautisvapaata kuukaudessa.

Tästä kuitenkin luovuttiin, koska pelättiin, että työnantajat epäröisivät palkata naisia tai nostaa heitä päättäviin asemiin. Myös neuvottelut kaupunginjohtajien kanssa johtivat siihen, että kuukautisvapaan yläraja kuukaudessa laski 16 tunnista kahdeksaan.

”Jotta välttäisimme sukupuoleen pohjautuvan eriarvoisuuden, tulimme siihen tulokseen, että käytetyt tunnit pitää tehdä myöhemmin”, sanoi Sílvia Rubio ammattiyhdistysliike CSC:stä The Guardianille.

Keskustelu kuukautisvapaasta ei ollut espanjalaiskaupungeissa yksimielistä. Myös monet työntekijät vastustivat ajatusta.

”Oli naisia jotka sanoivat: mieheni saa migreenikohtauksia, miksi hän ei voi käyttää näitä vapaita?”, Rubio sanoi.

Toiset taas olivat huolissaan, että kuukautisvapaa leimaisi naisia tai ruokkisi käsitystä, että kuukautiset ovat aina kivuliaita kaikille asianosaisille.

Ammattiyhdistysliikkeet Espanjassa aikovat jatkaa kuukautisvapaan edistämistä työelämässä, kirjoittaa The Guardian.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat