Britannian terveysturvavirasto: Omikrontartunnan saaneen riski joutua sairaalaan on huomattavasti pienempi kuin deltan kohdalla - Ulkomaat | HS.fi

Britannian terveys­turva­virasto: Omikron­tartunnan saaneen riski joutua sairaalaan on huomattavasti pienempi kuin deltan kohdalla

Britannian terveysturvavirasto analysoi yli miljoona tautitapausta yhdessä Cambridgen yliopiston kanssa.

Sairaalahenkilökuntaa Royal London -sairaalan ulkopuolella 28. marraskuuta.

31.12.2021 19:09

Omikrontartunnan saaneiden riski joutua sairaalahoitoon on noin yksi kolmasosa deltavariantin aiheuttamasta vastaavasta riskistä, selviää Britannian terveysturvaviraston tekemästä analyysistä.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Viraston ja Cambridgen yliopiston yhteistyönä tekemän analyysin aineisto koostui yhteensä noin 528 000 omikrontapauksesta ja 573 000 deltatapauksesta.

Samassa analyysissä paljastui, että käytössä olevat rokotteet näyttäisivät toimivan hyvin myös omikronmuunnosta vastaan.

”Analyysin perusteella sairaalahoitoon joutumisen riski on pienempi omikrontapauksissa, joissa oireellisen tai oireettoman infektion saaneelle oli annettu kaksi tai kolme rokoteannosta. Sairaalahoitoon joutumisen riski on 81 prosenttia pienempi kolme rokoteannosta saaneilla verrattuna rokottamattomiin omikrontapauksiin”, terveysturvavirasto kertoo.

Britanniassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt omikronvariantin myötä rajuun kasvuun.

Maan terveysviranomaiset raportoivat perjantaina 189 846 uutta koronavirustartuntaa, mikä on Britannian uusi päiväkohtainen ennätys.

Tartuntamäärien kasvu ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt tehohoitoa tarvitsevien potilaiden määrässä.

Sairaalahoitoon johtaneiden tautitapausten määrä on alkanut lisääntyä, mutta tehohoidossa Britannian tilanne on pysynyt vakaana koko joulukuun toisin kuin epidemian aiemmissa tartuntahuipuissa.

Terveysturvaviraston johtava lääketieteellinen neuvonantaja Susan Hopkins sanoo, että tuore analyysi näyttäisi olevan linjassa muiden omikronista saatujen rohkaisevien tietojen kanssa. Vielä ei kuitenkaan kannata juhlia.

”On liian aikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä sairaaloiden haavoittuvuudesta. Omikronin lisääntynyt tartuttavuus ja lisääntyneet tapausmäärät yli 60-vuotiaiden englantilaisten väestönosassa tarkoittaa, että on todennäköistä, että terveydenhuoltoon kohdistuu tulevina viikkoina merkittäviä paineita”, Hopkins sanoo Reutersin mukaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Englannissa terveydenhuoltojärjestelmää kuormittavat tällä hetkellä koronapotilaiden lisäksi työntekijöiden poissaolot.

Koronaviruksesta johtuvien sairaalatyöntekijöiden poissaolot ovat Englannissa yli kaksinkertaistuneet viimeisen kuukauden aikana.

Omikronmuunnoksen vaikutuksesta koronapandemian aiheuttamaan kuolleisuuteen liittyen saatiin torstaina hyviä uutisia Etelä-Afrikasta.

Lue lisää: Etelä-Afrikka: Omikronaalto väistymässä, virus­muunnoksen vaikutukset kuolleisuuteen vain vähäisiä

Maa ilmoitti torstaina, että omikronvariantin aiheuttama tartunta-aalto näyttäisi olevan hiipumaan päin. Tartuntamäärien kasvu oli Etelä-Afrikassa huiman nopea, mutta näyttää siltä, että omikronvariantin aiheuttamien kuolemien määrä on aiempia variantteja alhaisempi.

Omikronmuunnos on levinnyt voimakkaasti myös Suomessa ja päivittäisten tartuntojen määrä on kasvanut nopeammin kuin kertaakaan aiemmin epidemian aikana.

Zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti kertoi HS:n haastattelussa, että keskivertokansalaisella on nyt tähän mennessä suurin riski saada koronatartunta.

Hän arvioi yhdessä immunologian professori Seppo Meren kanssa, että käsillä oleva omikronaalto voisi helpottaa helmikuuhun mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat