Vuosi vaihtui Manner-Euroopassa poikkeuksellisen lämpimässä säässä, Espanjassa oli yhtä lämmintä kuin tavallisesti huhtikuussa - Ulkomaat | HS.fi

Vuosi vaihtui Manner-Euroopassa poikkeuksellisen lämpimässä säässä, Espanjassa oli yhtä lämmintä kuin tavallisesti huhti­kuussa

Alpeilla on annettu lumivyöryvaroituksia, eikä kaikkiin hiihtokeskuksiin ei ole saatu edes tekolunta.

Ihmiset viettivät uudenvuoden aattoa Barceloneta-rannalla Espanjan Barcelonassa.

1.1. 8:19

Etelä-Euroopassa rikottiin lämpötilaennätyksiä vuodenvaihteessa. Pohjois-Espanjan Bilbaossa vuosi vaihtui lähes hellelukemissa, kun lämpötila kohosi 24,7:ään asteeseen. Se on lämpimin joulukuun lopun lämpötila Bilbaon mittaushistoriassa, joka ulottuu vuoteen 1947, kertoo The Guardian.

”Näin korkeat lämpötilat eivät ole normaaleja. Näitä lämpötiloja nähtäisiin tavallisesti huhtikuussa”, sanoo Espanjan ilmatieteen laitoksen AEMET:n tiedottaja Rubén del Campo.

Myös Madridin läheisessä Segoviassa elohopea nousi reilusti yli kahdenkymmenen asteen, joka oli korkein vuodenvaihteen lämpötila yli sataan vuoteen.

Del Campon mukaan poikkeukselliset lämpötilat johtuivat lämpimän ilmamassan ja korkeapaineen yhteisvaikutuksesta, joka vaikuttaa myös Ranskassa ja Italiassa.

Alpeilla pelastuslaitokset ovat antaneet lumivyöryvaroituksia.

”Korkeat lämpötilat voimakkaiden tuulien kanssa luovat olosuhteet lumivyöryille”, sanoo meteorologi Luca Mercalli.

”Tällä hetkellä Alpeilla on 15 astetta lämmintä 1 600 metrin korkeudessa, eikä lämpötila laske nollan alle kuin vasta 4 000 metrissä. Edes öisin ei ole ollut pakkasta, eikä lämpötila ole laskenut alle kymmenen asteen. Se on hyvin epätavallista.”

Lämpötilojen on ennustettu joissain Italian suosituimmista hiihtokeskuksista, kuten Cortina d’Ampezzossa ja Courmayeurissa, olevan uudenvuoden päivänä 13–15 astetta tavanomaista lämpimämpiä. Alle 2 000 metrin korkeudessa sijaitsevissa keskuksissa ei ole lunta.

”Tekolunta ei voida tuottaa, sillä on liian lämmintä”, sanoo Mercalli.

Myös Roomaan on ennustettu lauantaiksi 18 asteen lämpötilaa.

Espanjan Del Campo sanoo viimeisimmän vuoden olleen täynnä äärimmäisiä säätiloja. Samaan aikaan kun lumimyrskyt ja –25 asteen pakkanen kurittivat toisia alueita, Alicantessa kärvisteltiin 30 asteen helteessä.

”Emme ole koskaan nähneet –25 astetta ja lähes 30:tä lämpöastetta samassa kuussa”, sanoo Del Campo.

Myös Italiassa nähtiin vuonna 2021 äärimmäistä säätä, kun Sisilian Syrakusassa uskotaan elokuussa menneen rikki Euroopan kaikkien aikojen lämpöennätyksen: 48,8 astetta.

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos tulee lisäämään juuri äärimmäisiä säätiloja ja -ilmiöitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat