Rotusortoa vastaan taistellut arkkipiispa Desmond Tutu haudattiin Kapkaupungissa - Ulkomaat | HS.fi

Rotusortoa vastaan taistellut arkkipiispa Desmond Tutu haudattiin Kapkaupungissa

Hautajaiset pidettiin Pyhän Yrjön katedraalissa, jossa Tutu järjesti apartheidin aikaan rotusortoa vastustavia tapahtumia. Tutu oli toivonut yksinkertaista hautajaisseremoniaa.

Saattue kantoi Desmond Tutun arkkua Pyhän Yrjön katedraalissa lauantaina 1. tammikuuta.

1.1. 9:46

Etelä-Afrikan Kapkaupungissa järjestettiin lauantaina ikonina tunnetun emeritus­arkki­piispa Desmond Tutun hautajaiset. Hautajaiset pidettiin Pyhän Yrjön katedraalissa Kapkaupungissa.

Etelä-Afrikan rotuerottelun eli apartheidin aikaan Tutu järjesti katedraalissa tapahtumia, joissa vastustettiin väkivaltaista valkoista vähemmistöhallintoa.

Hautajaisseremonia oli Tutun toiveiden mukaisesti yksinkertainen. Tutu oli toivonut edullista arkkua, ympäristöystävällistä hautausta ja että kukkien sijasta surijat antaisivat lahjoituksia hyväntekeväisyyteen.

Muistopuheen hautajaisissa piti Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa. Hän lahjoitti seremoniassa Etelä-Afrikan sateenkaaren väreissä olevan lipun Tutun leskelle Leah Tutulle. Desmond Tutu kutsui apartheidin jälkeistä Etelä-Afrikkaa sateenkaarivaltioksi.

”Samalla tavalla kuin rakastamamme Nelson Mandela oli demokratiamme isä, arkkipiispa Tutu oli uuden kansakuntamme henkinen isä”, Ramaphosa sanoi puheessaan.

”Kiitämme sinua rakastava isämme. Koska jaoimme hänet koko maailman kanssa, jaamme myös kiitollisina osan rakkaudestamme häneen”, sanoi Tutun tytär Mpho Andrea Tutu.

Tutu tunnettiin kamppailustaan ihmisoikeuksien puolesta ja rotusortoa vastaan. Apartheid--hallinnon kaaduttua Tutu toimi apartheid-ajan rikoksia tutkineen totuus­komission johdossa.

”Me olemme tänään vapaita kaikki, mustat ja valkoiset yhdessä”, sanoi Tutu, kun vapaustaistelija Nelson Mandela valittiin Etelä-Afrikan presidentiksi vuonna 1994.

Tutu sai väsymättömästä työstään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984. Hän kuoli tapaninpäivänä 90 vuoden iässä ja hänen kuolemaansa on surtu niin hänen kotimaassaan Etelä-Afrikassa kuin ympäri maailmaa.

Tutun hautajaisiin loppui Etelä-Afrikkaan julistettu viikon suruaika. Tutun arkku oli kaksi päivää näytteillä ennen hautajaisia, ja tuhannet ihmiset kävivät jättämässä jäähyväisensä rakastetulle arkkipiispalle.

Desmond Tutun puinen arkku hautajaisjumalan­palveluksessa Pyhän Yrjön katedraalissa.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) muisteli edesmennyttä arkkipiispaa blogissaan lauantaina. Tutu oli Haaviston mukaan moraalinen suunnannäyttäjä, jonka suurimpana päämääränä olivat oikeuden­mukaisuus, tasa-arvo ja vapaus.

”Näihin arvoihin hän oli sitoutunut ja näitä hän edisti läpi elämänsä eri rooleissaan niin kansallisesti kuin maailman­laajuisesti. Hän toimi pitkään myös tunnettujen rauhan, oikeuden­mukaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta toimivien vanhimpien ryhmän (The Elders) jäsenenä. Tähän ryhmään kuuluu myös presidentti Martti Ahtisaari, ulkoministeri kirjoitti.

"Tutu korosti naisten asemaa päätöksenteossa ja konfliktien ratkaisemisessa. Tässä on edelleen paljon työsarkaa, mutta Tutun esikuvaa on hyvä seurata. Tänään myös Suomessa moni elää päivän eteläafrikkalaisten surun kanssa, kunnioittaen suuren kirkonmiehen ja valtiomiehen elämäntyötä”, Haavisto jatkoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat