Ukrainan Zelenskyin kanssa sunnuntaina keskusteleva Biden kommentoi puheluaan Putinin kanssa: ”Hän ei voi hyökätä Ukrainaan” - Ulkomaat | HS.fi

Ukrainan Zelenskyin kanssa sunnuntaina keskusteleva Biden kommentoi puheluaan Putinin kanssa: ”Hän ei voi hyökätä Ukrainaan”

Yhdysvaltain presidentti keskustelee seuraavaksi Ukrainan presidentin kanssa. Puhelinkeskustelu on sovittu sunnuntaille.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

1.1. 10:54

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelee sunnuntaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Suunnitellun puhelinkeskustelun vahvistivat perjantaina sekä Valkoinen talo että Ukrainan presidentti, kertovat uutistoimistot.

Keskustelu liittyy Venäjän ja Ukrainan välisiin jännitteisiin, jotka joulukuussa levisivät koskemaan Natoa ja Yhdysvaltoja, kun Venäjän ja sen presidentti Vladimir Putin julkaisivat Yhdysvalloille ja Natolle listan erilaisia vaatimuksia. Näiden vaatimusten mukaan Naton pitää esimerkiksi perua vuonna 2008 Ukrainalle ja Georgialle antamansa kannustus Naton jäseniksi pyrkimisestä ja Naton rajoittaa raskaasti läsnäoloaan Euroopassa.

Venäjä on viime kuukausina siirtänyt huomattavan määrän asevoimiensa kalustoa Ukrainan rajojen tuntumaan.

Joe Biden keskusteli Venäjän presidentti Putinin kanssa torstaina puhelimitse lähes tunnin. Perjantaina Biden kommentoi puhelun sisältöä lyhyesti.

”En ryhdy neuvottelemaan julkisesti, mutta teimme selväksi että hän ei voi – painotan, ei voi – hyökätä Ukrainaan”, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Valkoisen talon mukaan sunnuntain puhelussa Ukrainan Zelenskyin kanssa Biden tulee keskustelemaan Venäjän asevoimista Ukrainan rajoilla ja vahvistamaan Yhdysvaltain tukea Ukrainan alueelliselle itsemääräämisoikeudelle ja valtiolliselle suvereniteetille sekä kertaamaan ja arvioimaan valmisteluja tammikuussa alkaville neuvotteluille Ukrainassa ja Euroopassa vallitsevien jännitteiden liennyttämiseksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat