Asukkaat ruokapulan partaalla karanteeniin määrätyssä kiinalaiskaupungissa - Ulkomaat | HS.fi

Asukkaat ruokapulan partaalla karanteeniin määrätyssä kiinalais­kaupungissa

Xi’anin kaupunki asetettiin tiukkaan sulkutilaan joulun alla.

Elintarvikkeita toimitettiin sulkutilaan määrätyssä Xi’anin kaupungissa uudenvuodenaattona.

1.1. 12:57

Kolmentoista miljoonan asukkaan kiinalaiskaupunki Xi’an asetettiin joulun alla tiukkaan sulkutilaan.

Edeltävän noin kahden viikon aikana pohjoiskiinalaisessa kaupungissa oli todettu kasvava määrä koronavirustartuntoja. Kiinassa noudatetaan nollalinjaa koronan suhteen eli tartunnat pyritään tukahduttamaan täysin.

Nyt osa Xi’anin asukkaista kertoo, etteivät heidän ruokavarastonsa riitä, kertoo Britannian yleisradio BBC. Hallinnon on tarkoitus huolehtia xi’anilaisten ruokahuollosta, mutta moni on kertonut sosiaalisen median viestipalvelu Weibossa jääneensä ilman ruokaa.

Alunperin kaupungin asukkaiden oli tarkoitus päästä ruokaostoksille joka toinen päivä, mutta myöhemmin sulkutilaa tiukennettiin ja nyt kaupunkilaiset eivät saa poistua kodeistaan minnekään paitsi koronatesteihin. Shaanxin provinssissa, jossa Xi’an sijaitsee, on tehty miljoonia koronatestejä.

”Kuulin, että toiset alueet ovat saaneet tarvikkeensa, mutta minä en ole saanut mitään. Asuinalueeni kieltää meiltä menemisen ulos. Tilasin tarvikkeita verkossa neljä päivää sitten, mutta niiden saapumisesta ei ole mitään merkkiä. En ole saanut vihanneksia päiviin”, kertoi eräs käyttäjä perjantaina.

”Minulla on kotona riisiä ja useita kananmunia – yksi annosta kohti, annos päivää kohti”, sanoi eräs nainen uutistoimisto AFP:lle.

Käyttäjät ovat myös kertoneet, että elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet jyrkästi.

Kommunistisen puoleen omistaman sanomalehden Global Timesin mukaan joissain paikoissa ruokaa olisi toimitettu, mutta pulaa oli niitä asukkaille jakavista vapaaehtoisista.

Viranomaiset ovat kuitenkin myöntäneet, että ”henkilöstöpulan ja logististen ongelmien” vuoksi elintarvikkeiden jakelussa on ollut vaikeuksia.

AFP:n mukaan paikallisviranomaiset sanoivat tiedotustilaisuudessa jakaneensa satoja tonneja ilmaista ruokaa ja muita elintarvikkeita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat