Kiina ahmii tietoja ulkomaalaisten mielipiteistä sosiaalisessa mediassa: Keskusteluista raportoivat valtiolle myös kiinalaiset mediat - Ulkomaat | HS.fi

Kiina ahmii tietoja ulko­maalaisten mieli­piteistä sosiaalisessa mediassa: Keskusteluista raportoivat valtiolle myös kiinalaiset mediat

The Washington Post tutki satoja valtion tarjouksia ja sopimuksia. Joukossa oli ulkomaalaisten mielipiteitä vahtivia ohjelmistoja ja sopimuksia esimerkiksi kiinalaiselle medialle ja Pekingin poliisille.

Kiinalainen poliisi piteli Kiinan lippua toisen nostaessa sitä salkoon Hongkongissa 12. joulukuuta.

1.1. 16:53

Kiina vahtii itseensä liittyvää mieli­pide­ilmastoa ulkomailla entistä enemmän. Asia käy ilmi sanomalehti The Washington Postin tutkimista tarjous­pyynnöistä ja kilpailutus­asiakirjoista.

Kiina hankkii uusia ohjelmistoja kerätäkseen tietoa ulkomaalaisista ja heidän käymistään keskusteluista yhä tehokkaammin. Erityisesti tämä vahtiminen kohdistuu muualla kuin Kiinassa käytettäviin sosiaalisen median palveluihin, varsinkin Facebookiin ja Twitteriin.

The Washington Post kävi läpi Kiinan sisäisessä internetissä julkisesti saatavilla olevia valtion tarjouskilpailuasiakirjoja ja sopimuksia vuoden 2020 alusta alkaen. Sopimuksia kertyi yhteensä yli 300. Ne käsittelivät ohjelmistoja, jolla kerätään dataa ulkomaisista kohteista sosiaalisen median eri alustoilta.

Monet ohjelmistot louhivat tietoa kohdennetusti ympäri vuorokauden. Yksi niistä on Pekingin poliisin hanke, joka kerää ja analysoi ulkomaiden kansalaisten keskustelua Hongkongista ja Taiwanista. Toinen on Xinjiangin kyberkeskuksen hanke, joka monitoroi uiguurinkielistä keskustelua ulkomailla.

”Näin voimme paremmin ymmärtää maan alla toimivaa Kiinan-vastaisten toimijoiden verkostoa”, sanoi nimettömänä pysytellyt Kiinan valtion propagandaa keskittyvän keskustoimiston työntekijä The Washington Postille.

Yhtenä esimerkkinä lehti nostaa esiin kiinalaisten medioiden tiedon­haalinta­hankkeet. Ulkomaalaisia keskustelijoita vahtivat myös kiinalaiset mediat, kuten Kansan päivälehti ja sen alaisuudessa toimiva englanninkielinen Global Times.

Ohjelmistojen tekemä, usein pitkälle automatisoitu datan louhinta ilman erillistä lupaa on kielletty sosiaalisen median jättien käyttöehdoissa.

Kansan päivälehdellä on useita hankkeita. Vuonna 2019 Global Times voitti kolmivuotisen sopimuksen, jossa lehti tarjoaa Kiinan ulkoministeriölle maahan liittyvän ulkomaisen median ja toimittajien mielipiteiden monitorointijärjestelmän.

Vajaan 470 000 euron arvoiseen sopimukseen sisältyvät säännöllisen raportoinnin lisäksi tapauskohtaiset raportit erityistä huomiota vaativissa tilanteissa.

Käytännössä tällainen ohjelmistojen tekemä, usein pitkälle automatisoitu datan louhinta ilman erillistä lupaa on kielletty sosiaalisen median jättien käyttöehdoissa.

Twitter kommentoi The Washington Postille, että sen rajapinnassa tapahtuva automatisoitu tiedonhankinta tiedustelu- ja valvonta­tarkoituksessa on kielletty.

Facebook ei kommentoinut asiaa, ei myöskään Kiinan ulkoministeriö.

Helsingin Sanomat kertoi vuonna 2020 kiinalaisesta Zhenhua Data -yrityksestä, jonka tietokanta oli vuodettu australialaiselle Internet 2.0 -tietoyritykselle.

Yhtiö on erikoistunut datan ”raapimiseen” eli koneelliseen keräämiseen lähteistä, joissa se ei ole helposti saatavilla, profilointiin avointen lähteiden perusteella ja erilaisiin uhka-arviopalveluihin.

Lue lisää: Kiinalaisyritys keräsi 2,4 miljoonan ihmisen tietokannan – HS:n näkemässä vuodetussa aineistossa on myös satoja suomalaisnimiä, kuten poliitikkojen lapsia

Zhenhua Datan tietokantaan oli tallennettu 2,4 miljoonan ihmisen henkilötietoja. Heidän joukossaan oli noin 800 suomalaista.

Tiedossa ei ole, onko Zhenhua Data ollut The Washington Postin tutkimien sopimus­asiakirjojen joukossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat