Ranska lyhentää koronaviruksen saaneiden karanteenia viikkoon - Ulkomaat | HS.fi

Ranska lyhentää koronaviruksen saaneiden karanteenia viikkoon

Myös Suomessa asiaa jouduttaneen jossain vaiheessa miettimään, kertoi THL:n Mika Salminen aiemmin tällä viikolla.

Vannesin Bretagne-Atlantique-sairaalan ovella vaadittiin koronapassia sisäänpääsyyn joulukuun viimeisenä päivänä.

2.1. 14:36

Ranska lyhentää maanantaista lähtien positiivisen koronatestin saaneiden karanteeneja, kertoo uutistoimisto AFP. Vastaisuudessa täysrokotetut koronaviruksen saaneet joutuvat eristäytymään vain seitsemäksi päiväksi, joka voi vielä lyhentyä viiteen päivään negatiivisella antigeeni- tai PCR-testillä.

Positiivisen testituloksen saaneiden, joilla ei ole vähintään kahta rokotetta, tulee kuitenkin olla karanteenissa kymmenen päivää. Negatiivisella testillä sen voi lyhentää viikkoon.

Aiemmin karanteenin pituus Ranskassa oli kymmenen päivää. Jos samassa taloudessa joku muukin sairastui koronaan, saattoi karanteeni venyä 17 päivään.

Täysrokotettujen ihmisten, joiden lähipiiriin kuuluva henkilö on antanut positiivisen testituloksen, ei vastedes tarvitse jäädä karanteeniin. Heidän kuitenkin tulee noudattaa varovaisuustoimenpiteitä ja käydä säännöllisesti testeissä, kertoi terveysministeri Olivier Véran Le Journal du Dimanche -lehdelle.

Helpotusten tarkoituksena on vähentää epidemian aiheuttamaa painetta yhteiskunnalle ja taloudelle. Lisäksi se, että omikronmuunnoksen itämisaika näyttää olevan aiempia variantteja lyhyempi, puoltaa Ranskan terveysministeriön mukaan karanteenin lyhentämistä.

”Omikronin aiheuttaman infektion itämisaika voi olla jopa alle kolme päivää, kun deltan itämisaika on vähän päälle neljä päivää. Se nopeuttaa taudin leviämistä huomattavasti”, kertoi zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti HS:lle aiemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Koronavirus testaa nyt jokaisen ihmisen vastustus­kyvyn – Kolme asian­tuntijaa kertoo, mitä on edessä ja miten pandemia päättyy

Myös Yhdysvallat ilmoitti aiemmin tällä viikolla lyhentävänsä karanteeniaikaa viiteen vuorokauteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen kertoi HS:lle, että myös Suomessa täytyy jossain vaiheessa käydä sama keskustelu.

”Suosituksemme on ollut, että karanteeniaika on kymmenen päivää ja sitä voi periaatteessa lyhentää testeillä. Tällä hetkellä se ei ole kuitenkaan realistinen vaihtoehto, koska testit ovat muutenkin kortilla. Kyllä tästä varmaan joudutaan keskustelemaan lähiviikkoina, että onko tämä aivan välttämätön enää, koska edes niitä karanteenien toteuttamisia ei pystytä täysin kaikkialla tekemään.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat