Näin Niinistön puhe otettiin vastaan ulkomailla, Financial Times nosti puheen pääuutisekseen - Ulkomaat | HS.fi

Näin Niinistön puhe otettiin vastaan ulko­mailla, Financial Times nosti puheen pää­uutisekseen

Venäjän mediaa kiinnosti Niinistön puheessa erityisesti Venäjän vaatimusten ristiriitaisuus Euroopan kannalta.

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta kommentoitiin useissa kansainvälisissä julkaisuissa.

2.1. 15:56

Venäjän mediassa otettiin vastaan Suomen presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe melko rauhallisesti. Viestimet painottivat erityisesti tulkintaa, jonka mukaan Venäjän joulukuiset vaatimukset saattavat olla uhka Euroopalle.

Uutistoimisto Tass ja valtio-omisteinen uutiskanava RT (ennen Russia Today) uutisoivat, että Sauli Niinistön mukaan Venäjän vaatimukset sotilasliitto Natolle ovat ristiriidassa Euroopan intressien kanssa.

Uutissivusto Moskva 24 kertoi puheesta otsikoiden, että Suomen presidentti kommentoi Venäjän vaatimuksia Natolle. Näin Niinistö myös teki, monen muun asian lisäksi.

Niinistö totesi puheessaan, että Venäjän joulukuussa esittämät ukaasit Yhdysvalloille ja Natolle koskevat Euroopan turvallisuus­järjestystä ja ovat sen kanssa ristiriidassa.

Sanomalehti Izvestija otsikoi, että Suomen presidentti arvosti Venäjän ehdotuksia turvallisuustakuiksi. Uutinen ei kuitenkaan tarjoa lisätietoa otsikon tulkinnalle.

Hyvämaineinen yleisaikakauslehti Argumenty i Fakty kirjoitti verkkouutisessaan Niinistön painottaneen, että eurooppalaiset ovat tilanteesta huolissaan.

Kansainväliset jännitteet herättävät myös monissa suomalaisissa huolta, puheessa sanottiin.

Monet kiinnittivät huomiota myös siihen, että Niinistö sanoi puheessaan Suomen voivan hakea Naton jäsenyyttä niin halutessaan.

Tämä ei tarkoita, että Suomi tekisi niin, sanoi Venäjän kansainvälisten suhteiden ajatushautomon ohjelmajohtaja Ivan Timofejev Ria Novostin haastattelussa.

Ria Novosti noteerasi samalla pääministeri Sanna Marinin (sd) näkemyksen siitä, että Suomen tulee pitää kiinni mahdollisuudesta hakea Naton jäsenyyttä. Marin esitti kantansa uudenvuodentervehdyksessään.

”Minusta tämä on toistaiseksi vain lausunto, vaikka Suomessa on käyty keskustelua Natoon liittymisestä jo kauan”, Timofejev sanoi.

”Vähemmistö kannattaa tätä ajatusta, koska jos tarkkoja ollaan, Suomi voi ratkaista turvallisuuteen ja yhteistyöhön liittyvät ongelmat ilman Nato-jäsenyyttä.”

Timofejev myöntää, että Suomen hyöty Nato-jäsenyydestä olisi täysivaltainen kuuluminen läntiseen turvallisuusyhteisöön, mutta samalla Suomen Nato-jäsenyys heikentäisi hänestä huomattavasti suhteita Venäjään.

”Tämä retoriikka ei ole uutta. Minusta sitä ei ole nyt tarpeen ottaa vakavasti”, Timofejev sanoi.

Arvostetussa brittiläisessä talouslehdessä Financial Timesissa (FT) Niinistön Nato-optio herätti päinvastaista huomiota. Lehti otsikoi, että Suomi vakuuttaa sillä olevan oikeus liittyä Natoon – Venäjän vaatimuksia uhmaten.

Niinistö-juttu oli lehden verkkosivulla sunnuntaina pääuutinen.

Myös FT noteeraa presidentin uudenvuodenpuheen ohella pääministeri Marinin kommentin. Lehden mukaan Venäjän vaatimuslista on joulun alla käynnistänyt Suomessa Nato-väittelyn, johon ovat ottaneet kantaa esimerkiksi hallituspuolue vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja pääoppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

FT kiinnittää huomiota myös presidentti Niinistön lausumaan sitaattiin Yhdysvaltojen entiseltä ulkoministeriltä Henry Kissingeriltä. Silloin kun sodan välttäminen on ollut joidenkin valtioiden ylimpänä tavoitteena, on kansainvälinen järjestelmä ollut armottomimman jäsenensä armoilla, Kissinger sanoi Niinistön mukaan.

Lue lisää: Verhottu viittaus 1930-luvun loppuun Niinistön puheessa pysäytti Hybridi­keskuksen tutkimus­johtajan

Huomiota herättänyttä Kissinger-lainausta kiitteli Twitterissä esimerkiksi Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt.

Ruotsalaisen Dagens Nyheterin haastattelema puolustustutkimuksen laitoksen FOI:n turvallisuuspolitiikan yksikön johtaja Mike Winnerstig piti puhetta kokonaisuutena arvioiden poikkeuksellisen kriittisenä Venäjää kohtaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat