Maailman vanhin elossa oleva ihminen täytti 119 vuotta - Ulkomaat | HS.fi

Maailman vanhin elossa oleva ihminen täytti 119 vuotta

Kane Tanaka syntyi vuonna 1903 ja asuu Fukuokan prefektuurissa Japanissa.

3.1. 10:47

Maailman vanhin elossa oleva ihminen Kane Tanaka vietti sunnuntaina 119-vuotispäiviään hoivakodissa Fukuokan prefektuurissa Japanissa. Asiasta kertovat esimerkiksi Japan Times, uutistoimisto Kyodo ja The Guardian.

Tanaka syntyi 2. tammikuuta 1903. Samana vuonna syntyivät myös esimerkiksi kirjailija George Orwell, runoilija Yrjö Jylhä ja pianisti Vladimir Horowitz.

Tanaka meni naimisiin 19-vuotiaana ja elätti perhettään pitämällä nuudelikauppaa, kun hänen puolisonsa ja vanhin poikansa lähetettiin Kiinan-Japanin sotaan vuonna 1937.

Guinnesin ennätysten kirja nimesi hänet maailman vanhimmaksi elossa olevaksi ihmiseksi maaliskuussa 2019, kun hän oli 116-vuotias. Vuoden 2020 syyskuussa hänestä tuli Japanin kaikkien aikojen vanhimmaksi elänyt ihminen. Edellinen ennätys oli 117 vuotta ja 261 päivää.

Yli satavuotiaiden määrä on jatkuvasti nousussa Japanissa. Viime vuonna heitä oli jo yli 86 000. Japanilaisten elinajanodote on myös huomattavan korkea eli yli 87 vuotta naisilla ja yli 81 vuotta miehillä.

Maailman vanhin ihminen Kane Tanaka herkuttelemassa maaliskuussa 2019.

Maailman vanhin ihminen kommunikoi hoivakodin henkilökunnan kanssa nykyisin elekielellä. Hän kiitti viime vuonna Fukuokan prefektuurin kuvernöörin Seitaro Hattorin lähettämistä kukista tekemällä rauhanmerkin.

Aikansa kuluksi hän harrastaa lauta- ja palapelejä ja herkuttelee mielellään suklaalla. Perheenjäsenten mukaan hän haluaa elää ainakin 120-vuotiaaksi.

Kaikkien aikojen todistetusti vanhin ihminen oli ranskalainen Jeanne Calment, joka eli 122-vuotiaaksi. Väitteitä huomattavasti vanhemmistakin ihmisistä on ollut. Esimerkiksi viime vuoden marraskuussa kuolleen Francisca Susanon iäksi mainittiin peräti 124 vuotta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat