Hongkong menetti jälleen riippumattoman mediayhtiön – Citizen News lopettaa ”turvallisuussyistä” - Ulkomaat | HS.fi

Hongkong menetti jälleen riippumattoman media­yhtiön – Citizen News lopettaa ”turvallisuus­syistä”

Puolen vuoden aikana poliisi on painostanut jo kolme itsenäistä mediaa lopettamaan toimintansa Hongkongissa.

3.1. 13:02

Riippumaton Citizen News lopettaa toimintansa Hongkongissa. Kyseessä on puolen vuoden sisällä jo kolmas riippumaton media, joka on lopettanut toimintansa Hongkongissa.

Asiasta kertovat esimerkiksi Citizen News Twitterissä, Bloomberg News ja Hong Kong Free Press.

Citizen News aloitti vuonna 2017 kymmenen veteraanijournalistin voimin. Julkaisuun kirjoitti lopulta kymmeniä journalisteja, esimerkiksi maaliskuussa mukaan liittynyt joukko I-Cable Newsin entisiä toimittajia.

Nyt Citizen News katsoo julkaisutoiminnan lopettamisen välttämättömäksi, koska henkilökunta ei voi enää työskennellä turvallisesti Hongkongissa.

Vajaa viikko sitten yli 200 poliisia ratsasi hongkongilaisten luotettavimmaksi rankkaaman nettilehti Stand Newsin toimiston ja pidätti seitsemän työntekijää. Yhtiö ilmoitti lopettavansa toimintansa viime keskiviikkona.

Heinäkuussa Apple Daily lopetti poliisiratsian jälkeen toimintansa. Se oli ollut kaupungin suurin itsenäinen media.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Aasian toimiston johtaja Cédric Alviani sanoo Hong Kong Free Pressille, että lehdistönvapaus on nyt tulilinjalla.

”Poliisin suorittamaa pelottelu- ja häirintäkampanjaa johtaa Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam, ja hänen tavoitteensa näyttää olevan lehdistönvapauden täysi tukahduttaminen”, Alviani arvioi.

Poliisi pidätti Apple Dailyn johtajan Cheung Chi-wain 17. heinäkuuta. Viime viikolla poliisi painosti Stand Newsin lopettamaan, ja nyt lopettaa myös Citizen News.

Viime kuussa noin sadalle Hongkongissa työskentelevälle journalistille suunnatussa kyselyssä lähes puolet vastaajista ilmoitti harkitsevansa tai jo suunnittelevansa lähtöä kaupungista heikentyneiden työolojen vuoksi. Mukana oli 70 ulkomaisen ja 29 paikallisen median toimittajaa.

Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan kysely ei ole pätevä, kaikki hallinnon toimet ovat olleet ”laillisia ja tarpeellisia” ja journalistien tulisi pidättäytyä puuttumasta ”Hongkongin erityishallintoalueen hallituksen lakiin perustuvaan hallintoon ja Hongkongin oikeusvaltioperiaatteeseen” lehdistönvapauden nimissä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat