”Vain Jumala voi erottaa minut”, sanoi Brasilian presidentti, mutta tänä vuonna pettynyt kansa käy uurnille - Ulkomaat | HS.fi

”Vain Jumala voi erottaa minut”, sanoi Brasilian presidentti, mutta tänä vuonna pettynyt kansa käy uurnille

Presidentinvaalit koettelevat Brasilian instituutioita ja testaavat Bolsonaron aseman.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro joutui sairaalaan tammikuun alussa suolitukoksen vuoksi. Kuva presidentin viralliselta Twitter-tililtä.

13.1. 10:46

Vuonna 2022 Brasilia virittäytyy vaalihuumaan. Yli 30 puoluetta tekee lehmänkauppoja ja tavoittelee omaa etuaan yli tuhannessa vaalimittelössä, ja ennen lokakuun vaaleja mielipidemittauksia seurataan silmä kovana kuukausien ajan.

Hallitus yrittää paisuttaa sosiaalimenoja haaliakseen ääniä vaikeuksissa olevalle oikeistopopulistipresidentille Jair Bolsonarolle. Se ei välttämättä riitä.

Loppuvuodesta 2021 Bolsonaron kannatus oli laskenut alle 30 prosenttiin talousnäkymien kurjistuessa. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä 1,2 prosenttia kasvanut bruttokansantuote kutistui toisella neljänneksellä 0,1 prosenttia. Pahin koronavirusaalto johti uusiin koronasulkuihin, happipulaan ja yli 3 000 kuolemaan päivässä.

Uudistukset ja yksityistäminen eivät ole vaaleissa tapetilla. Talousministeri Paulo Guedesia tukeneet sijoittajat voivat menettää uskonsa tämän kykyyn ajaa yritysmyönteistä ohjelmaa.

Loppuvuodesta 2021 kongressi oli aikeissa hyväksyä valmiiksi vesitetyn verouudistuksen, mutta tärkeämmät julkisen sektorin uudistukset näyttivät tuhoon tuomituilta. Maa kärsii kuivuudesta ja julkisen velan BKT-suhde on lähes sata prosenttia, joten markkinat eivät ole yhtä armeliaita kuin 2020.

Vuosittainen inflaatio ja viitekorkotaso olivat lokakuussa 10,25 ja 6,25 prosenttia ja saattavat nousta. Työttömyys oli 14 prosenttia eikä laske vuonna 2022, koska BKT-kasvun ennustetaan jäävän yhteen prosenttiin.

Monet syyttävät vaikeuksistaan Bolsonaroa, kuten kävi jo alkuvuodesta 2021 elvytysmaksujen leikkaamisen jälkeen.

Tyytymättömyys lisääntyi senaatin tutkinnan paljastettua, että presidentti oli hylännyt kuusi rokotetarjousta Pfizerilta ja ehkä hiljaisesti hyväksynyt korruption sopimusneuvotteluissa, vaikka hän itse kiistää rikkomukset.

Hallituksen vastaiset mielenosoittajat jalkautuivat kaduille ensi kertaa pandemian puhjettua ja jatkavat protestointia vuonna 2022. Bolsonaroa vastaan on tähän mennessä nostettu 139 virkasyytekannetta, ja niiden määrä varmasti kasvaa.

Presidentin syytteeseen asettaminen ei ehkä silti onnistu. Syyteprosessin käynnistäminen riippuu kongressin alahuoneen puhemiehestä – Bolsonaron liittolaisesta.

Mielenosoittajat vaativat loppua presidentti Jair Bolsonaron valtakaudelle São Paulossa Brasiliassa lokakuussa.

Jos vaalit olisi pidetty loppuvuodesta 2021, mielipidemittausten voittaja olisi ollut Bolsonaron päävastustaja, ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silva. Suuri korruptioskandaali ja lama ovat kuitenkin heikentäneet vasemmistolaista työväenpuoluetta ja Silvan suosiota.

Neljännes brasilialaisista ei halua äänestää kumpaakaan. Keskustapuolueet yrittävät löytää maltillisempia ehdokkaita, kuten São Paulon pormestari João Doria, entinen terveysministeri Luiz Henrique Mandetta ja entinen kuvernööri Ciro Gomes, joka oli kolmas vuoden 2018 vaaleissa.

Analyytikot kuitenkin ennustavat, että tällaiset ehdokkaat saavat äänet vain hajoamaan vuoden 2018 tapaan ja toiselle kierrokselle päätyvät Lula ja Bolsonaro.

Kampanjasta tulee jännitteinen. Bolsonaro on jo valmistautunut kieltämään tuloksen. ”Vain Jumala voi erottaa minut”, hän sanoi vaalitilaisuudessa syyskuussa.

Presidentin tukijat ovat vaatineet paperitositteita sähköiseen äänestysjärjestelmään, jota Bolsonaro – ilman todisteita – väittää läpeensä mädäksi.

Lisäksi he haluavat, että Bolsonaron ja tämän poliitikkopoikien tutkinnan valtuuttanut korkein oikeus suljetaan ”sotilaallisella väliintulolla”. Hallitusta tukevat mielenosoitukset ovat yksi harvoista valteista Bolsonaron hihassa ja ne jatkuvat 2022.

Entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva haastaa Jair Bolsonaron syyskuun vaaleissa.

Presidentti yrittää vakuuttaa äänestäjiä laajentamalla köyhimpiä tukevaa Bolsa Família -rahansiirto- ohjelmaa. Jos hän häviää, hän saattaa yrittää takertua valtaan. Vaalien jälkimainingit marraskuussa koettelevatkin Brasilian instituutioiden kestävyyttä.

7. syyskuuta 2022 Brasiliassa juhlitaan Portugalista itsenäistymisen 200-vuotispäivää. Kongressi äänestää rotukiintiöiden laajentamisesta yliopistoihin, ja korkein oikeus saattaa tehdä päätöksen, joka vaikuttaa alkuperäiskansojen maihin koko Brasiliassa.

Maan tulevaisuus riippuu silti etenkin vaalituloksesta. Suurin osa brasilialaisista äänestää lompakkonsa mukaan, mutta demokratian kohtalo maassa riippuu siitä, saadaanko Bolsonaro äänestettyä pois virastaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat