Maailman suurimmat ydinasevaltiot julkaisivat yhteisen sitoumuksen ydinaseiden leviämisen estämiseksi - Ulkomaat | HS.fi

Maailman suurimmat ydinase­valtiot julkaisivat yhteisen sitoumuksen ydinaseiden leviämisen estämiseksi

”Ydinsotaa ei voi voittaa, eikä sitä tule koskaan käydä”, lausunnossa sanotaan.

Yhdysvaltojen ilmavoimien työntekijät huolsivat mannertenvälistä ydinkärjellä varustettua ohjusta Montanassa 2014.

3.1. 17:19

Maailman viisi suurinta ydinasevaltiota sitoutuivat maanantaina julkaisemassaan lausunnossa estämään ydinaseiden leviämistä ja välttämään niiden käyttämistä, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

”Uskomme vahvasti, että tällaisten aseiden leviäminen on estettävä”, sanovat YK:n turvallisuusneuvoston pysyviin jäseniin kuuluvat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat yhteisessä lausunnossaan.

”Ydinsotaa ei voi voittaa, eikä sitä tule koskaan käydä.”

Ennen kuin ydinasevaltioiden lausunto oli julkaistu, ydinaseiden leviämistä rajoittamaan pyrkivän ydinsulkusopimuksen uudelleenarviointia päätettiin siirtää myöhemmäksi koronapandemian vuoksi. Vuonna 1970 voimaan tullutta ydinsulkusopimusta oli tarkoitus arvioida uudelleen 4. tammikuuta.

Valtioiden yhteinen julistus tulee tilanteessa, jossa länsimaiden välit sekä Kiinaan että Venäjään ovat kiristyneet.

”Koska ydinaseilla on kauaskantoisia seurauksia, vahvistamme myös, että ydinaseita tulee niiden olemassaolon ajan käyttää puolustustarkoitukseen, estää hyökkäyksiä ja estää sotaa”, lausunnossa sanotaan.

Lausuntoon sitoutuneet maat ovat sen julistamisen jälkeen kertoneet toivovansa lausunnon vähentävän suurvaltojen välisiä jännitteitä.

Ydinasevaltiot pyrkivät parhaillaan elvyttämään vuonna 2015 tehdyn Iranin ydinsopimuksen, josta Yhdysvallat irtisanoutui vuonna 2018 silloisen presidentin Donald Trumpin johdolla.

Sopimuksella pyrittiin estämään Iranin pyrkimyksiä rakentaa itselleen oma ydinase.

Vuoden 2021 tammikuussa tuli voimaan YK:n ydinaseiden kieltosopimus, jota yksikään ydinasevaltio ei ole allekirjoittanut. Myöskään Suomi ei ole allekirjoittanut ydin­kielto­sopimusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat