Turkin inflaatio kiihtyi joulukuussa ennätykseen – maidon hinta nousi 75 prosenttia vuodessa, kanan 86 prosenttia - Ulkomaat | HS.fi

Turkin inflaatio kiihtyi joulukuussa ennätykseen – maidon hinta nousi 75 prosenttia vuodessa, kanan 86 prosenttia

Liiran arvon lasku uhkaa jo kaataa pitkään vallassa pysyneen presidentti Erdoğanin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui puolueensa johtajille 1. joulukuuta.

3.1. 20:45

Turkin vuotuinen inflaatio ylsi joulukuussa korkeammalle kuin 19 vuoteen, kertoo uutistoimisto AFP.

Turkin tilastoviranomaisten mukaan kuluttajahinnat olivat 36,1 prosenttia korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Marraskuussa vuotuinen inflaatio oli 21,3 prosenttia.

Näin korkeita inflaatiolukuja nähtiin viimeksi talouskriisin jälkeen vuonna 2002, juuri ennen kuin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puolue nousi valtaan.

Erdoğanin pitkää valtakautta pääministerinä ja presidenttinä on selitetty juuri hyvillä talousluvuilla, mutta nyt hänen talouspolitiikkansa näyttää ajaneen Turkin valuutan liiran kriisiin. Se menetti vuonna 2021 44 prosenttia arvostaan suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Lue lisää: ”Ihmiset ovat vihaisia” – Turkin liiran historiallinen heikkeneminen teki turkkilaisista köyhiä

Inflaation noustessa pankit tyypillisesti nostaisivat korkojaan, mutta Erdoğan on estänyt tämän ja alentanut korkoja väkisin.

Presidentti totesi maanantaina, että korkojen nostaminen on “kaiken pahan alku ja juuri”, koska se hidastaa talouskasvua ja kasaa ”eliitille korkotuloa, jota he eivät ole ansainneet”.

Lue lisää: Turkin presidentti Erdoğan hämmentää omilla talous­teorioillaan, jotka ovat jyrkässä ristiriidassa talous­tieteilijöiden kanssa

Inflaatioluvuista on tullut poliittisesti herkkä aihe, ja oppositio syyttää Erdoğania tilastoviranomaisten painostamisesta, jotta he vähättelisivät lukuja.

Esimerkiksi useimpien ruoka-aineiden hinnat ovat nousseet merkittävästi virallista inflaatiota enemmän.

Maito, jugurtti ja auringonkukkaöljy kallistuivat vuodessa 75 prosenttia, kana puolestaan 86 prosenttia, AFP kertoo.

Talousinstituutti ENAG on laskenut joulukuun inflaatioksi 82,8 prosenttia viranomaisten ilmoittaman 36,1:n sijaan.

Liiran arvon mukana laskee myös Erdoğanin kannatus.

Kannatusmittausten mukaan hän olisi häviämässä ensi vuoden presidentinvaalien toisella kierroksella useimmille merkittäville poliittisille vastustajilleen. Samalla valta vaihtuisi parlamentissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat