Hongkongilainen aktivisti sai jälleen vankeustuomion – kehotti kirjoituksissaan ihmisiä sytyttämään kynttilöitä verilöylyn muistoksi - Ulkomaat | HS.fi

Hongkongilainen aktivisti sai jälleen vankeus­tuomion – kehotti kirjoituksissaan ihmisiä sytyttämään kynttilöitä veri­löylyn muistoksi

Chow Hang-tung on yksi Hong Kong Alliance -ryhmän johtajista. Ryhmä on aiemmin järjestänyt muistotilaisuuksia Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn uhrien muistolle.

4.1. 12:07

Hongkongilainen demokratia-aktivisti Chow Hang-tung sai tiistaina 15 kuukauden vankeusrangaistuksen, uutistoimisto AFP kertoo.

Tuomio liittyy Chow’n hongkongilaisille suunnattuun kehotukseen osallistua rauhanomaiseen muistotilaisuuteen, jonka tarkoituksena oli kunnioittaa vuoden 1989 Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn uhreja.

Kahdessa kirjoituksessaan Chow kehotti hongkongilaisia sytyttämään kynttilöitä muistopäivän kunniaksi. Tuomioistuin katsoi, että Chow’n kirjoitukset yllyttivät muita uhmaamaan poliisin kieltoja ja määräyksiä.

Hongkongin poliisi oli nimittäin kieltänyt kaksi aiempaa muistotilaisuutta, jotka oli tarkoitus järjestää vuosina 2020 ja 2021.

Järjestävänä tahona tilaisuuksissa oli ollut Hong Kong Alliance -ryhmä, jonka johtohahmo Chow on. Poliisi kielsi tilaisuudet viitaten sekä koronavirustilanteeseen että yleiseen turvallisuuteen.

”Tämä tuomio lähettää viestin, että kynttilän sytyttäminen on syyllistä, että sanat ovat syyllisiä”, Chow kertoi oikeuden istunnossa.

”Ainoa keino puolustaa sananvapautta on jatkaa sen käyttämistä. Oikea rikos on suojella murhaajia laeilla ja poistaa uhrien olemassaolo valtion nimissä.”

Kuulemisessaan Chow luki istunnossa verilöylyn uhrien omaisten muistelmia. Tällä Chow sai osakseen tuomari Amy Chanin läksytyksen, mutta myös aplodeja istuntoa seuraavilta yleisön edustajilta. Tuomari Chan määräsi poliiseja keräämään aplodeja antaneiden ihmisten henkilötietoja ylös.

Hongkongin tuomioistuimet ovat tuominneet useita demokratia-aktivisteja, jotka ottivat osaa muistotilaisuuksiin vuonna 2020. Tuomittujen joukossa oli myös Chow, joka sai 12 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Lue lisää: Hongkongissa otettiin taas kiinni tunnettu demokratia-aktivisti, poliisi on kieltänyt Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn muistopäivän kulkueen

Muun muassa muistomerkkejä Taivaallisen rauhan aukion verilöylystä on poistettu Hongkongissa, minkä lisäksi viranomaiset ovat alkaneet sensuroida oppikirjoja ja muuttaa koulujen kurssien sisältöjä, jotta niissä ei olisi ”Kiinan vastaisia” sisältöjä.

Chow on saanut syytteen myös rikoksista kansallista turvallisuutta vastaan. Jos hänet tuomitaan niistä, häntä voi odottaa jopa elinkautinen vankeus.

Manner-Kiinan kommunistinen puolue ajoi Hongkongiin niin sanotun kansallisen turvallisuuden lain vuonna 2020.

Lain voimaantulon jälkeen useita aktivisteja, toimittajia ja tavallisia ihmisiä on pidätetty ja heitä on syytetty kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta. Myös useat mediat ovat joutuneet viranomaisten hampaisiin, ja monet niistä ovat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat