Isis-naiselle syyte Ruotsissa: epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi - Ulkomaat | HS.fi

Isis-naiselle syyte Ruotsissa: epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa nostettiin ensi kertaa syyte lapsisotilaisiin liittyvistä sotarikoksista.

4.1. 13:54

Ruotsissa on nostettu ensi kertaa syyte lapsisotilaiden käyttöön liittyvistä sotarikoksista. Ruotsista Syyriaan lähtenyttä 49-vuotiasta naista epäillään siitä, että hän oli auttanut värväämään poikansa lapsisotilaaksi.

Syyttäjien mukaan nainen matkusti Syyriaan vuonna 2013 liittyäkseen terroristijärjestö Isisiin.

Hänen epäillään yhdessä muiden kanssa mahdollistaneen pojan käytön lapsisotilaana Syyriassa. Poika kuoli vuonna 2017 täytettyään 15 vuotta, syyttäjänvirasto kirjoittaa tiedotteessa.

Viranomaisten mukaan jutun rikosnimikkeet ovat vakava sotarikos ja vakava kansainvälisen oikeuden rikkominen.

Tukholman käräjäoikeudessa nostetun syytteen mukaan rikokset tapahtuivat elokuun 2013 ja toukokuun 2016 välisenä aikana.

Syyttäjänviraston mukaan naisen poika ”oli rekrytoitu, ja tätä oli käytetty jatkuvasti osallistumaan suoraan aseellisten ryhmien, mukaan lukien terroristijärjestö Isisin, vihollisuuksiin”.

Kamarisyyttäjä Reena Devgunin mukaan tutkinta tukee arviota, että poika oli kotona asuessaan koulutettu osallistumaan vihollisuuksiin.

”Pojalla oli sotilasvarusteita ja sotilasaseita ja häntä käytettiin taistelussa sekä esimerkiksi propagandatarkoituksiin”, Devgun sanoo.

Syyttäjät pitävät rikosepäilyjä vakavina muun muassa siksi, että naisella oli erityinen vastuu lapsesta, jonka huoltaja hän oli.

Nainen palasi Ruotsiin joulukuussa 2020 ja hänet pidätettiin epäiltynä pakkoavioliitosta. Kyseisen rikosepäilyn esitutkinta on lopetettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat