Yhdysvalloissa odotetaan edelleen oikeuden päätöstä: Hylätäänkö prinssi Andrew’n seksuaalirikossyytteet? - Ulkomaat | HS.fi

Yhdysvalloissa odotetaan edelleen oikeuden päätöstä: Hylätäänkö prinssi Andrew’n seksuaali­rikossyytteet?

Oikeus päättää pian, hylätäänkö prinssi Andrew’n seksuaalirikossyytteet vai ei.

Prinssi Andrew (vas.), Virginia Giuffre ja Ghislaine Maxwell kuvassa ajalta, jolloin Giuffren mukaan Andrew on hyväksikäyttänyt häntä.

4.1. 20:33

Yhdysvalloissa oikeus käsitteli tiistaina sitä, hylätäänkö prinssi Andrew’ta koskevat seksuaalirikossyytteet.

Tuomarin mukaan päätös tehdään pian, mutta hän ei antanut tarkempaa aikataulua.

Prinssin juristitiimin mukaan perusteita syytteille ei ole, ja koko tapaus tulisi hylätä.

Virginia Giuffre on haastanut Prinssi Andrew’n oikeuteen. Giuffren mukaan Andrew käytti häntä toistuvasti seksuaalisesti hyväksi, kun Giuffre oli 17-vuotias.

Kyseessä on siviilioikeudenkäynti, jossa Giuffre vaatii korvauksia.

Giuffresta ja Andrew’sta on olemassa yhteiskuva, jossa prinssin käsi on Giuffren ympärillä. Prinssi Andrew kuitenkin kiistää syytökset eikä muista edes tavanneensa Giuffrea.

Prinssi Andrew väitti, ettei muista tavanneensa naista jo vuonna 2019 Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa:

Syytökset kytkeytyvät edesmenneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin. Giuffren mukaan Epstein käytti häntä säännöllisesti hyväksi ja ”lainasi” häntä seksuaalisissa tarkoituksissa myös muille vaikutusvaltaisille miehille.

Uhrin mukaan Epstein paritti yhdessä silloisen kumppaninsa Ghislaine Maxwellin kanssa Giuffren myös prinssi Andrew’lle.

Tällä hetkellä tapauksen keskiössä on sovitteluratkaisu, jonka Epstein ja Giuffre ovat tehneet vuonna 2009. Andrew’n juristitiimi sai tahtonsa läpi, kun se vaati sopimuksen julkistamista. Kyseinen sopimus julkistettiin eilen maanantaina.

Sen mukaan Epstein maksoi Giuffrelle 500 000 euroa.

Sopimus on tehty nimenomaan Epsteinin ja Giuffren välille, eikä siinä mainita Andrew’n nimeä. Sopimuksessa kuitenkin lukee, että se vapauttaa kenet tahansa henkilön tai tahon, joka voisi olla vastaajana kanteessa.

Andrew’n lakimiehet vetoavat siihen, ettei Giuffre voi kyseisen sovittelun vuoksi syyttää Andrew’ta. Puolustus tulkitsee sopimuksen yleiseksi vapautukseksi vaatimuksista Epsteiniä sekä muita ihmisiä kohtaan.

”Neiti Giuffre tahallaan vapautti laajan joukon yksilöitä [mahdollisista syytteistä]. Kuninkaalliset ja liikemiehet kuuluvat näihin yksilöihin”, sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan prinssin lakimies Andrew Brettler tiistaina oikeudelle.

Giuffren juristit ovat asiasta eri mieltä. Heidän mukaansa Epsteinin ja Giuffren välinen sopimus ei vaikuta prinssiin.

Juristi Lisa Bloomin mukaan sovittelu on ”yksi kaikkein oudoimmista”, joita hän on koskaan nähnyt, kertoo BBC.

Prinssi Andrew kuvattuna vuonna 2020.

Puolustus on pyrkinyt myös muilla keinoilla kumoamaan koko oikeuskäsittelyn. Puolustus on vedonnut muun muassa siihen, ettei Giuffre enää asu Yhdysvalloissa.

Lisäksi tapauksessa on väännetty prinssin hikoiluun liittyvistä ristiriitaisista näkemyksistä.

Prinssi Andrew on Britannian kuningatar Elisabetin poika. Andrew luopui kuninkaallisista edustustehtävistään vuonna 2019, kun hänet oli liitetty ystävänsä Epsteinin seksirikosskandaaliin.

Samana vuonna Epstein kuoli vankilassa. Kuolemasta on liikkunut erilaisia salaliittoteorioita, mutta kyseessä on ilmeisesti ollut itsemurha.

Maxwell todettiin syylliseksi vyyhteen liittyvään paritukseen toissa viikolla.

Lue lisää: Rikkaat ja kuuluisat sulkivat silmänsä, kun hierontapöytä koitui teinityttöjen kohtaloksi – Jeffrey Epsteinin valta ei silti ole pelottavin asia, minkä uutuussarja näyttää

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat