Pohjoisamerikkalainen tutkimus: Naispotilaiden saaman leikkaushoidon lopputulos oli huonompi silloin, kun kirurgina oli mies - Ulkomaat | HS.fi

Pohjois­amerikkalainen tutkimus: Nais­potilaiden saaman leikkaus­hoidon lopputulos oli huonompi silloin, kun kirurgina oli mies

Vuosina 2007–2019 tehtyjä leikkauksia tarkastelleessa tutkimuksessa havaittiin, että mieskirurgien leikkaamat naiset olivat kuolleet 32 prosenttia todennäköisemmin kuin naiset, joiden operaatiosta oli vastannut naiskirurgi.

Ambulanssin kuljettaja toi potilasta sairaalaan Kanadan Torontossa maanantaina.

4.1. 22:48

Tuoreen pohjoisamerikkalaisen tutkimuksen mukaan naispotilaiden saaman leikkaushoidon lopputulos oli huonompi silloin, kun kirurgina oli mies. Tutkimuksesta kertoo muun muassa brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Tiedejulkaisu

JAMA Surgeryssä
julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin yli 1,3 miljoonan potilaan suuruista aineistoa. Lähes 3 000 kirurgin suorittamat leikkaukset oli tehty vuosina 2007–2019 Kanadan Ontariossa. Maan asukasluvultaan suurimmassa provinssissa sijaitsee muun muassa miljoonakaupunki Toronto.

Kanadalais- ja yhdysvaltalaisyliopistojen toteuttamassa tutkimuksessa tarkasteltiin operaatioiden jälkeen ilmenneitä haittoja.

Tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että mieskirurgin leikkaamilla naispotilailla ilmeni 15 prosenttia todennäköisemmin leikkaukseen liittyviä haittoja kuin naiskirurgien leikkaamilla. Mieskirurgien leikkaamat naiset olivat kuolleet 32 prosenttia todennäköisemmin kuin ne naispotilaat, joiden operaatiosta oli vastannut naiskirurgi.

Kaiken kaikkiaan naispotilailla oli tutkimuksen mukaan 16 prosenttia suurempi riski saada komplikaatioita ja 11 prosenttia suurempi riski joutua palaamaan sairaalaan. Lisäksi naispotilailla oli 20 prosenttia suurempi riski joutua jäämään pidemmäksi aikaa sairaalaan.

Tutkimuksen tekoon osallistuneen Toronton yliopiston apulaisprofessorin Angela Jerathin mukaan tulokset ovat huolestuttavia, sillä potilaan sukupuolella ei pitäisi olla vaikutusta hoidon lopputulokseen.

Jerathin mukaan naiskirurgien leikkauksien lopputulokset ovat yleensä paremmat erityisesti naisten kohdalla. Tilanne pysyy samana, vaikka muut mahdolliset vaikuttavat tekijät, kuten ikä, otetaan huomioon.

Naiskirurgien tekemissä leikkauksissa potilaan sukupuolella ei ollut vaikutusta hoidon lopputulokseen.

Jerathin mukaan eroja voivat selittää syvälle juurtuneet ennakkoluulot, stereotypiat ja asenteet. Lisäksi syynä voivat olla erot mies- ja naiskirurgien kommunikaatiotaidoissa. Tutkimuksessa huomioidaan, että aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat