Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi haluavansa ”haistatella” rokottamattomille ja vaati uusia rajoituksia - Ulkomaat | HS.fi

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi haluavansa ”haistatella” rokottamattomille ja vaati uusia rajoituksia

Parlamentti keskeytti istuntonsa aamuyöllä, koska ”edellytyksiä rauhalliselle työskentelylle” ei presidentin haastattelun jälkeen ollut.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvattuna Glasgow’ssa 1. marraskuuta 2021.

5.1. 8:26

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on herättänyt huomiota sanomalla Le Parisien -lehdessä, että hän ei halua ”haistatella” [”emmerder”] kaikille ranskalaisille mutta kylläkin heille, jotka eivät ole ottaneet koronarokotuksia.

Asiasta kertovat myös esimerkiksi Le Monde ja The Guardian.

"Me painostamme rokottamattomia rajoittamalla heidän pääsyään sosiaaliseen toimintaan mahdollisimman paljon", presidentti sanoi.

”Ja niin aiomme jatkaa loppuun asti. Tämä on strategia. "

Macron korosti, ettei aio laittaa rokottamattomia vankilaan tai rokotuttaa heitä väkisin. Samalla hän vaati uusia, vain rokottamattomiin kohdistuvia rajoituksia.

”Heille [rokottamattomille] on sanottava, että tammikuun 15. päivästä alkaen et voi enää mennä ravintolaan, kahvilaan, teatteriin tai elokuviin.”

Hän sanoi, että 90 prosenttia ranskalaisista on saanut rokotuksia ja pienelle vähemmistölle, joka on päättänyt toisin, sopii haistatella – pahoitellen samalla ilmaisunsa voimakkuutta.

Mielenosoittajat vastustivat terveyspassia Pariisissa 17. heinäkuuta vuonna 2021.

Macronin haastattelu julkaistiin tiistaina, jolloin Ranskan parlamentti keskusteli tiukennuksista, joiden mukaan vain täysin rokotetut voisivat saada terveyspassin (pass sanitaire).

Tähän asti myös tuore negatiivinen pikatesti on riittänyt lyhytaikaiseen terveyspassiin.

Oppositiojohtajista esimerkiksi maltillista oikeistoa edustavan Les Républicains -puolueen Bruno Retailleau totesi, että mikään kansanterveyteen liittyvä hätätila ei oikeuta Macronin kielenkäyttöä.

Presidentin haastattelun aiheuttama ärtymys keskeytti myös parlamentin keskustelun rajoitusten tiukennuksesta, tosin vasta keskiyön jälkeen.

Oppositioryhmät vaativat ensin turhaan pääministeri Jean Castexin saapumista selittämään valtionpäämiehen lausuntoja.

Kun tätä ei tapahtunut, istunnon puheenjohtaja Marc Le Fur Les Républicains -puolueesta totesi, että edellytyksiä rauhalliselle työskentelylle ei ollut. Hän päätti istunnon noin kello 2 aamuyöllä, Le Monde kertoo.

Istunto jatkuu näillä näkymin keskiviikkona klo 15.

Macronin kovien puheiden taustalla saattoi olla myös kiihtyvä presidenttipeli.

Maan presidentinvaalit ovat huhtikuussa, ja Macron tietää ranskalaisten enemmistön ajattelevan, että rokotuskattavuuden nostaminen voisi helpottaa sekä pandemiaa että rajoituksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat