Kanadassa päästiin sopuun kymmenien miljardien korvauksista alkuperäiskansojen lapsille ja perheille - Ulkomaat | HS.fi

Kanadassa päästiin sopuun kymmenien miljardien korvauksista alkuperäis­kansojen lapsille ja perheille

Vuoteen 1996 asti Kanadassa oli käytössä järjestelmä, jossa alkuperäiskansojen lapset erotettiin perheistään ja lähetettiin koulukoteihin. Koulukodeissa monet lapset altistuivat aliravitsemukselle, väkivallalle ja kulkutaudeille.

Ihmiset marssivat Ottawassa syyskuun 30. päivänä viime vuonna osoittamassa tukeaan ja kunnioitustaan koulukodeissa kuolleille sekä niistä selviytyneille lapsille, heidän perheilleen ja yhteisöilleen.

5.1. 12:26

Kanadan hallitus ilmoitti tiistaina, että se on päässyt sopuun 40 miljardin Kanadan dollarin (vajaat 28 miljardia euroa) paketista, jolla se uudistaa lasten hyvinvointijärjestelmää ja maksaa korvauksia maan alkuperäiskansojen lapsille ja perheille.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Puolet summasta menee alkuperäiskansojen lapsille ja loput käytetään Kanadan lastensuojelupalveluiden uudistamiseen seuraavan viiden vuoden aikana.

Vuoteen 1996 asti Kanadassa oli käytössä järjestelmä, jossa alkuperäiskansojen lapset erotettiin perheistään ja lähetettiin koulukoteihin. Järjestelmän tarkoituksena oli sulattaa alkuperäiskansojen lapset kanadalaiseen yhteiskuntaan.

Koulukodeissa monet lapset altistuivat aliravitsemukselle, väkivallalle ja kulkutaudeille.

Syyskuussa 2016 korkein oikeus vahvisti vuonna 2016 annetun päätöksen, että hallitus on syrjinyt alkuperäiskansoja käyttämällä heidän palveluihinsa selvästi vähemmän varoja kuin muiden kanadalaisten lasten palveluihin.

Kanadan hallitus aikoi valittaa tuomiosta mutta joutui kesällä julkisen paineen alle kun selvisi, että koulukotien läheisyydestä löytyi yli 1 200 merkitsemätöntä hautaa. Näihin hautoihin oli haudattu alkuperäiskansojen lapsia, jotka olivat eri syistä kuolleet koulukotien ankarissa olosuhteissa.

Maksujen aikataulu ja tarkat summat, joita koulukoteihin viedyille lapsille ja heidän perheilleen maksetaan määritellään myöhemmin.

Miljardipaketin yksityiskohtaisesta sisällöstä on määrä sopia lähikuukausina.

”Korvaussumman määrä alleviivaa kärsimyksen vakavuutta ja takaa uhreille taloudellista tukea, jotta he voivat elää jatkossa parempaa elämää”, juristi Robert Kugler sanoi AFP:n mukaan.

”Mikään kompensaatio ei voi korjata traumaa, jonka nämä ihmiset ovat kokeneet. Mutta tällä paketilla selviytyjät ja heidän perheensä saavat helpotusta tuskaansa, jota järjestelmä on heille aiheuttanut”, alkuperäiskansojen palveluista vastaava ministeri Patty Hajdu sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat