Tass: Kymmeniä kuollut ja yli tuhat loukkaantunut öisissä yhteenotoissa Kazakstanissa, Venäjä lähettänyt sotilaita apuun - Ulkomaat | HS.fi

Tass: Kymmeniä kuollut ja yli tuhat loukkaantunut öisissä yhteenotoissa Kazakstanissa, Venäjä lähettänyt sotilaita apuun

Presidentti Tokajev kertoi vedonneensa sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytäneensä heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

5.1. 13:04 | Päivitetty 6.1. 16:34

Kymmeniä ihmisiä on kuollut ja yli tuhat haavoittunut poliisin ja turvallisuusjoukkojen luodeista öisissä yhteenotoissa Kazakstanissa. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan turvallisuusjoukot aloittivat aamuyöllä väkivaltaiseksi luonnehditun erikoisoperaation Kazakstanin entisen pääkaupungin Almatyn keskustassa, kaupungintalon edustalla. Almatyssa kuultiin torstaina ampumista ja räjähdyksiä.

Mielenosoittajat olivat aiemmin sytyttäneet kuvernöörin virkarakennuksen tuleen. Poliisin mukaan ”terroristit” hyökkäsivät aiemmin yöllä poliisin kimppuun ja poliisi avasi tulen ”eliminoiden” kymmeniä hyökkääjiä. Maan sisäministeriön mukaan noin 2 000 ihmistä on otettu kiinni levottomuuksien vuoksi.

Sairaalalähteiden mukaan noin 400 ihmistä oli varhain aamulla sairaalahoidossa Almatyssä. Väkivaltaisia mielenosoituksia on koettu myös pääkaupunki Nur-Sultanissa ja muissa kaupungeissa.

Koko maahan on julistettu poikkeustila tammikuun 19. päivään saakka.

Palanut auto lojui aukiolla Almatyn keskustassa torstaina.

Tunkeutujien tekemiä tuhoja pormestarin toimistorakennuksessa Almatyssa.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev on pyytänyt Venäjän johtamaa sotilasliittoa ODKB:tä eli Kollektiivisen turvallisuus­sopimuksen järjestöä apuun Kazakstanin mellakoita nujertamaan.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan venäläisiä sotilaita kuljettaneet koneet olivat torstaiaamuna laskeutuneet Kazakstaniin.

”Venäjän asevoimien kuljetuskoneet ovat parhaillaan tuomassa rauhanturvaosaston venäläisiä joukkoja Kazakstanin alueella ja niiden etujoukot ovat jo suorittamassa tehtäviään”, ODKB:n sihteeristö tiedotti Ria Novostin mukaan.

Venäläisten jälkeen maahan on tulossa myös Valko-Venäjän, Armenian, Kirgisian ja Tadžikistanin joukkoja, uutistoimisto kertoo.

Tokajev kertoi Kazakstanin valtiontelevisiossa vedonneensa sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytäneensä heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestöön kuuluvat Venäjä, Valko-Venäjä, Armenia, Kazakstan, Kirgisia ja Tadžikistan.

Myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa Armenian pääministeri Nikol Pašinjan kertoi, että ODKB on päättänyt lähettää Kazakstaniin ”rauhan­turvajoukkoja”. Pašinjanin mukaan joukot ovat maassa ”rajoitetun ajan, jotta maan tilanne saadaan vakautettua ja normalisoitua”.

Pašinjan on sotilasliiton puheenjohtaja. Uutistoimisto AFP:n mukaan Pašinjan kertoi asiasta Facebookissa.

Presidentti Kasym-Žomart Tokajev kuvattiin presidentinpalatsissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kesäkuussa 2019.

uutistoimistoT kertoivat keskiviikkona, että Almatyssa ja useissa muissa kaupungeissa ei ollut lainkaan internetyhteyksiä. Internetiä tarkkailevan Netblocks-järjestön mukaan yhteydet olivat olleet paikalliseen aikaan aikaisesta aamusta lähtien poikki maanlaajuisesti.

Tass kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät olleet toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi. Uutistoimiston mukaan sivustoille ei päässyt keskiviikkona, mutta ne toimivat jälleen illemmalla.

Sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on ollut vaikea saada tarkkaa kuvaa maan internetyhteyksien katkeillessa.

Mielenosoittajia hallintorakennuksen edustalla Almatyssä keskiviikkona.

Keskiviikkoiltana paikallinen media raportoi uutistoimisto AFP:n mukaan maan sisäministeriön kertoneen, että kahdeksan ihmistä oli kuollut mellakoissa. Kuolleet ovat poliiseja ja sotilaita. Lisäksi yli 300 poliisia ja sotilasta oli loukkaantunut.

Almatyn poliisipäällikön mukaan ”radikaalit” olivat hyökänneet kaupunkiin, hakanneet 500 siviiliä ja ryöstäneet satoja liikkeitä.

Almatyssa viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia pysymään kotona.

Aiemmin keskiviikkona presidentti Tokajev myönsi eron maan hallitukselle ja erotti myös maan turvallisuuskomitean johtajan Nursultan Nazarbajevin, jotta pahimmat mellakat yli kymmeneen vuoteen loppuisivat.

Nazarbajev johti maata noin 30 vuotta, kunnes hän astui sivuun presidentin tehtävistä vuonna 2019. Tämän jälkeen hän jatkoi maan turvallisuuskomiteassa.

Keskiviikkona Kazakstanissa julistettiin maanlaajuinen hätätila rajujen ja väkivaltaisten mellakoiden vuoksi. Aiemmin hätätila julistettiin maan pääkaupunki Nur-Sultaniin, suurimpaan kaupunkiin Almatyyn sekä Mangistaun provinssiin.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto.

Kazakstanissa protestoijat valtasivat keskiviikkona Almatyn lentokentän. Lennot Almatyyn ja sieltä poispäin peruttiin tilapäisesti.

Sunnuntaina alkaneet mellakat ovat äityneet erityisen rajuiksi juuri Almatyssa.

Mielenosoittajat ovat tunkeutuneet kuvernöörin toimistoon ja sytyttäneet sen tuleen. Uutistoimisto Reutersin mukaan kuvernöörin toimiston lähellä on kuultu myös laukauksia. Ihmiset pääsivät tunkeutumaan toimistoon, vaikka turvallisuusjoukot heittivät ihmisjoukkoon muun muassa tainnutus­kranaatteja.

Tassin kirjeenvaihtaja kertoi aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen myös presidentti Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. Reutersin mukaan myös pankkeihin, kauppoihin ja ravintoloihin on tehty hyökkäyksiä.

Almatyn ulkopuolisissa mellakoissa hyökkäyksen kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi Šymkentin ja Tarazin hallinnolliset rakennukset. Poliisi on pidättänyt yli 200 henkeä.

Keskiviikkona paikalla olleen Reutersin toimittajan mukaan tuhannet protestoijat olivat lähestyneet Almatyn kaupungin keskustaa. Osa saapui paikalle rekkojen kyydissä.

Mellakoinniksi äityneet mielenosoitukset alkoivat sunnuntaina, kun nestekaasun hinta kallistui vuoden alussa voimakkaasti.

Hinnannousu johtui siitä, että nestekaasun hintasääntely poistettiin. Monet kazakstanilaiset ovat vaihtaneet autonsa nestekaasukäyttöisiksi sen edullisen hinnan takia.

Presidentti Tokajev määräsi alueiden kuvernöörejä palauttamaan nestekaasun hintasääntelyn sekä laajentamaan sen koskemaan bensiiniä, dieseliä ja muita ”sosiaalisesti tärkeitä” kuluttajatuotteita.

Lisäksi hallinto on kieltänyt väliaikaisesti ainakin joidenkin ruokatarvikkeiden viennin.

Vientikielto koskee muun muassa naudan- ja lampaanlihaa sekä perunoita ja porkkanoita. Päätöksellä on hallinnon mukaan tarkoitus tasapainottaa sosiaalisesti merkittävien ruokatuotteiden hintoja.

Tokajev on kertonut kansalaisille, ettei aio jättää virkaansa. Hän painottaa olevansa vastuussa kansalaisten turvallisuuden ja rauhan suojelemisesta.

Mellakoiden juurisyyt vaikuttavat olevan kuitenkin kaasuasiaa syvemmällä.Mellakoissa entisen presidentti Nazarbajevin patsasta on yritetty tuhota, kertoo venäläismedia.

”Nazarbajev ja hänen perheensä on monopolisoinut kaikki sektorit pankeista teihin ja kaasuun. Nämä protestit johtuvat korruptiosta”, sanoi sunnuntaista asti protestoimassa ollut Zauresh Shekenova The Guardianin haastattelussa keskiviikkona.

”Kaikki alkoi kaasun hintojen noususta, mutta todellinen protestien syy on ihmisten elinolot, korkeat hinnat, työttömyys ja korruptio.”

Mellakkapoliisit partioivat kaduilla Almatyn kaupungissa keskiviikkona.

Kazakstan oli pitkään Neuvostoliiton alaisena. Maan itsenäinen taival alkoi Neuvostoliiton romahduksen alla. Kazakstanilla on yhä läheiset suhteet Venäjään.

Venäjä on reagoinut rajanaapurinsa mellakoihin. Kreml odottaa maan selvittävän tilanteensa nopeasti ja itsenäisesti. Se varoittaa muita maita sekaantumasta tilanteeseen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty otti keskiviikkona kantaa maan tilanteeseen. Se muistuttaa, että protestien taustalla on pitkään kestänyt heikko ihmisoikeustilanne maassa.

”Kazakstanin väkivaltaiseksi muuttuneet protestit ovat suora seuraus viranomaisten laajalle levinneestä ihmisoikeuksien sortamisesta. Hallitus on säälimättömästi vainonnut eri mieltä olevia useiden vuosien ajan. Hallitus on jättänyt kazakstanilaiset levottomaan ja epätoivoiseen mielentilaan”, kommentoi Marie Struthers Amnestyn tiedotteessa.

Struthers on Amnesty Internationalin Itä-Euroopan ja Keski-Aasian alueen johtaja. Hänen mukaansa maan pitäisi ratkaista tilanne mahdollisimman pian rauhanomaisesti sen sijaan että protestoijia pidätetään.

Amnestyn mukaan Kazakstan on vuosien ajan pidättänyt ja vanginnut eri mieltä olevia sekä ihmisoikeuksien puolustajia.

Esimerkiksi vuonna 2011 poliisien ja mielenosoittajien välisessä yhteenotossa kuoli kuusitoista ihmistä ja loukkaantui noin sata. Tuolloin öljy-yhtiöiden työntekijät osoittivat mieltään palkankorotusten puolesta Lounais-Kazakstanissa sijaitsevassa Žanaozenissa.

Mielenosoittajat kantoivat Kazakstanin lippuja Almatyssa keskiviikkona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat