Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta, maassa olevat suomalaiset turvassa - Ulkomaat | HS.fi

Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta, maassa olevat suomalaiset turvassa

Suurlähettiläs: Tilanne on muuttunut pahaksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Kazakstanin levottomuuksia torstaina.

6.1. 12:24 | Päivitetty 6.1. 16:14

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Suomi seuraa huolestuneena tilannetta Kazakstanissa ja kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisää.

Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tviitissä.

Polttoaineiden hinnannoususta alkaneet protestit ovat yltyneet ihmishenkiä vaatineiksi yhteenotoiksi.

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

”Maassa olevia kehotetaan varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja”, torstaisessa Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist kertoo, että suurlähetystössä Nur-Sultanissa työskentelee muutama suomalainen, minkä lisäksi noin 15 suomalaista on tehnyt Kazakstanissa matkustusilmoituksen. Suomalaisilla ei suurlähettilään mukana ole hätää ja suurlähetystöjen alueella on ollut rauhallista.

Kazakstanin lentoliikenne on mellakoiden vuoksi katkaistu lähes kokonaan, mikä on vaikeuttanut liikkumista. Suurlähettiläs itsekin elää epävarmuudessa, pääseekö hän palaamaan lauantaina suunnitelmien mukaan Helsingistä Kazakstaniin.

Kazakstanin viranomaiset saattavat suurlähetystön mukaan maahan julistetun hätätilan aikana tarkastaa henkilöllisyyspapereita. Lähetystö myös kehottaa ihmisiä varaamaan käteistä.

”Maksupäätteet eivät toimi tällä hetkellä monessa paikassa internetyhteyksien ollessa alhaalla useissa kaupungeissa. Myöskään kaikki pankkiautomaatit eivät toimi, ja käteisnoston määrää on rajoitettu”, lähetystö kertoo.

Lähetystö kertoi keskiviikkona julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Verkkoyhteyksien katkeaminen on aiheuttanut myös diplomaateille epätietoisuutta siitä, mitä maassa tällä hetkellä tapahtuu.

Mäkeläinen-Buhanistin mukaan toistaiseksi on vaikeaa sanoa, kuinka tilanne Kazakstanissa tulee kehittymään.

”Kazakstanin ulkoministeriö on kertonut protestin muuttaneen luonnettaan – – Tilanne on muuttunut aika pahaksi ja sitä on jouduttu tukahduttamaan järeämmillä keinoilla. Maan presidentti on puhunut ulkopuolisesta uhasta, mutta sen tarkemmin lähetystölle ei ole kerrottu, mistä tässä on kyse”, Mäkeläinen-Buhanist sanoi.

Ulkoministeriön matkustustiedote on joulukuun alkupäiviltä ja siinä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään mielenosoituksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat