Biden syytti Trumpia ”valheiden verkosta” odotetussa puheessaan kongressin valtauksen vuosipäivänä - Ulkomaat | HS.fi

Biden syytti Trumpia ”valheiden verkosta” odotetussa puheessaan kongressin valtauksen vuosi­päivänä

”Hänen kolhiintunut egonsa on hänelle tärkeämpi kuin demokratiamme tai perustuslakimme”, Biden sanoi Trumpista.

6.1. 15:10 | Päivitetty 6.1. 17:06

Washington

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden syytti poikkeuksellisen suoraan edeltäjäänsä Donald Trumpia kongressitalon valtauksesta tapauksen vuosipäivänä torstaina. Hän vältti silti kutsumasta kertaakaan Trumpia nimeltä.

”Ensimmäistä kertaa historiassamme presidentti ei vain hävinnyt vaaleja vaan yritti estää rauhanomaisen vallanvaihdon väkivaltaisen joukon tunkeutuessa Capitolille”, Biden sanoi odotetussa puheessaan kongressitalon patsassalissa, joka oli yksi tunkeutujien valtaamista tiloista.

Biden paheksui, että Trump seurasi lietsomaansa hyökkäystä omissa oloissaan televisiosta eikä tuntikausiin kehottanut valtaajia perääntymään.

”Meidän pitää tehdä selvä ero totuuden ja valheiden välille. Tässä on totuus: Edellinen presidentti on punonut valheiden verkon vuoden 2020 vaalien ympärille”, Biden sanoi.

”Hän teki niin, koska hän pitää valtaa periaatteita tärkeämpänä, koska hän näkee oman etunsa kansankunnan etuja tärkeämpänä. Hänen kolhiintunut egonsa on hänelle tärkeämpi kuin demokratiamme tai perustuslakimme.”

Biden korosti, että Trumpin väitteet vaalivilpistä on todettu jokaisessa tarkastelussa perättömiksi.

”Hän ei hyväksy tappiotaan, vaikka asian ovat todenneet 93 senaattoria [sadasta], hänen oma oikeusministerinsä, oma varapresidenttinsä, kuvernöörit ja osavaltioviranomaiset jokaisessa kamppaillussa osavaltiossa: hän hävisi.”

Presidentti Joe Biden puhui Washingtonissa torstaina.

Biden sanoi, että yhdysvaltalaisten tulee päättää, millainen kansakunta he jatkossa ovat.

”Olemmeko kansakunta, joka lähtökohtaisesti hyväksyy poliittisen väkivallan? Olemmeko kansakunta, joka sallii puolueellisten vaaliviranomaisten muuttaa kansan lainmukaisesti ilmaisemaa tahtoa? Olemmeko kansakunta, jota ei johdata totuuden valo vaan valheiden varjot? Emme voi antaa itsemme olla sellainen kansakunta.”

Väkijoukko tunkeutui kongressitaloon 6. tammikuuta 2021, kun kongressin jäsenet olivat vahvistamassa edellisen marraskuun vaalien tulosta eli Bidenin valintaa presidentiksi. Suuri osa väkijoukosta piti vaaleja varastettuina. Osalle kyse oli mielenosoituksesta Trumpin puolesta, mutta osa oli valmistautunut hyökkäykseen.

Väistyvä presidentti Trump oli innostanut kannattajiaan marssimaan kongressitalolle muun muassa jatkamalla perättömiä väitteitään vaalien vilpillisyydestä pitkässä puheessaan hetkeä aiemmin kongressitalon liepeillä.

Lue myös: Sen piti olla taas yksi Donald Trumpin fani­tilaisuus, mutta Anna-Sofia Bernerille siitä tuli kirjeen­vaihtaja­uran tärkein päivä

Trumpin mielestä hänen varapresidenttinsä Mike Pencen ei olisi pitänyt vahvistaa vaalitulosta, minkä tämä kuitenkin teki. Jotkut valtaajat vaativat ääneen Pencen hirttämistä.

Väkijoukko tunkeutui väkivalloin Yhdysvaltain kongressitaloon Washingtonissa 6. tammikuuta 2021.

Edustajainhuoneen ja senaatin jäseniä evakuoitiin kongressitalosta, jossa valtaajat olivat muutamia tunteja. Viisi ihmistä kuoli tapahtumien yhteydessä, yhtä poliisin ampumaa henkilöä lukuun ottamatta ei kuitenkaan väkivaltaisesti. Useita ihmisiä loukkaantui, heidän joukossaan toistasataa poliisia. Neljä kongressitalolla työskennellyttä poliisia teki itsemurhan tapahtumaa seuranneina viikkoina.

Demokraattien hallitsema kongressin alahuone eli edustajainhuone nosti tapahtumien perusteella virkasyytteen republikaani Trumpia vastaan, poikkeuksellisesti vasta tämän virkakauden jälkeen, mutta tasaväkisempi ylähuone eli senaatti vapautti hänet syytteestä.

Kongressin tutkintakomitea selvittää yhä tapahtumia, joiden takia on nostettu yli 700 rikossyytettä. Syytetyistä valtaosa odottaa yhä tuomiota. Suurinta osaa syytetään vähäisistä rikoksista, mutta osa on saanut vankilatuomioita.

Kongressitalon valtaajista ehkä suurinta huomiota on saanut Qanon-šamaanina tunnettu Jake Angeli (oik.). Hän sai yli kolmen vuoden vankilatuomion.

Torstaina Bidenin puheen jälkeen, alkaen kello 19 Suomen aikaa, tapahtumia käsittelevät myös kongressin jäsenet.

Trumpin oli määrä puhua aiheesta myöhemmin torstaina Floridan-kartanollaan Mar-a-Lagossa, mutta hän perui suunnitelmansa.

The Washington Postin mukaan Trumpin neuvonantajat uskoivat puheen saavan aikaan tarpeetonta, kielteistä huomiota. Trump aikoo palata asiaan yleisötilaisuudessaan 15. tammikuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat