Norjassa nuristaan Suomen hävittäjäkauppojen edullisesta hinnasta: ”Amerikkalaiset ovat huijanneet Norjaa” - Ulkomaat | HS.fi

Norjassa nuristaan Suomen hävittäjä­kauppojen edullisesta hinnasta: ”Amerikkalaiset ovat huijanneet Norjaa”

Norjan puolustusministeriöstä kerrotaan, että hävittäjien hintaero johtuu aikataulusta.

Amerikkalaisia Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä mediaesittelyssä Pirkkalassa 10. helmikuuta 2020.

6.1. 19:51 | Päivitetty 6.1. 20:02

Oslo

Miksi Suomi saa F-35 hävittäjät edullisempaan hintaan kuin Nato-maa ja F-35 kumppanuusohjelman jäsen Norja, nuristaan Norjassa. Norjan tietotoimiston NTB:n laskelmien mukaan Suomi maksaa kustakin hävittäjästä noin 80 miljoonaa dollaria, Norja 120 miljoonaa dollaria.

Suomi ostaa 64 kappaletta F-35A Block 4 -monitoimihävittäjiä ja lisäksi aseistusta, koulutus- ja ylläpitoratkaisuja, muita järjestelmiä sekä ylläpito- ja huoltopalvelut vuoden 2030 loppuun. Ensimmäiset hävittäjät tulevat Suomeen vuonna 2025.

Norja on tilannut 52 hävittäjää kaikkine lisukkeineen, joista 34 on jo toimitettu. Ensimmäinen F-35 tuli Norjaan vuonna 2017, viimeiset koneensa Norja saa samana vuonna, kun Suomi saa ensimmäiset hävittäjänsä.

Hävittäjien hintaero johtuu juuri aikataulusta, Norjan puolustusministeriöstä selitetään.

”Suomi hankki hävittäjät Norjaa myöhemmin ja maksaa keskimääräisesti alemman kappalehinnan, vaikka Suomi ei ole mukana F-35-ohjelmassa”, sanoo Norjan puolustusvoimien vanhempi neuvonantaja Lars Gjemble HS:lle.

F-35-kumppanuus­sopimuksessa ovat mukana Yhdysvallat, Kanada, Australia, Britannia, Hollanti, Italia, Tanska ja Norja. F-35-kumppanuuden ulkopuolisia asiakkaita ovat Israel, Japani, Etelä-Korea, Puola, Singapore, Belgia ja Suomi.

”Kun tuotantomäärät nousevat, yksittäishinta laskee. On siksi odotettavissa, että suomalaisten maksama yksittäishinta on alempi kuin Norjan”, Gjemble sanoo.

Norja tiesi Gjemblen mukaan jo tilausta tehdessään tulevasta ”alennusmyynnistä”

”Norja tiesi, että hinnat laskisivat vähitellen, mutta emme voineet lykätä kauppoja, sillä meidän oli korvattava vanhat F-16-hävittäjämme”, Gjemble sanoo.

Hintojen laskusta huolimatta Norjalla ei Gamblen mukaan ole tarkoitus ostaa lisää hävittäjiä jo tilattujen lisäksi.

Oikeistopopulistisen edistyspuolueen kansanedustaja Christian Tybring-Gjedde katsoo, että hintaero on ”ärsyttävä”.

”Toisaalta hintoja on vaikea verrata, sillä Norjan puolustusteollisuus on saanut paljon hävittäjäkauppoihin liittyviä tilauksia”, hän sanoo.

Tybring-Gjedde arvioi, että Suomen tapauksessa Yhdysvallat oli hyvin joustava saadakseen kaupat Naton ulkopuolisen maan kanssa.

Hän arvelee myös, että norjalaiset neuvottelijat eivät aikanaan olleet kovin tiukkoja hintaneuvotteluissa.

Tybring-Gjedden lievällä ärtymyksellä ei kuitenkaan liene poliittisia seurauksia.

”Edistyspuolue on hyvin USA-myönteinen ja puolustuspoliittis­myönteinen puolue. Emme nosta asiaa esiin suurkäräjillä, koska meille siitä ei ole mitään hyötyä”, Tybring-Gjedde sanoo.

Poliittisen kartan äärivasenta laitaa edustava Rødt-puolue on ehdottanut hävittäjähankintaa koskevaa selvitystä aikaisemmin ja aikoo ehdottaa sitä uudelleen.

”Amerikkalaiset ovat huijanneet Norjaa vaatimalla hävittäjistä miljardeja enemmän kuin Suomi joutuu maksamaan. Koko hankintaprosessi on ollut kelvoton”, sanoo puoluejohtaja ja suurkäräjien ulko- ja puolustus­valiokunnan jäsen Bjørn Moxnes HS:lle.

Hinnan lisäksi Moxnesia hirvittävät hävittäjien aiheuttamat kustannukset ja niiden seuraukset.

”F-35 on kuin käenpoika, joka syö puolustusvoimien muista voimavaroista”, hän sanoo.

Rødt aikoo vaatia puolueetonta selvitystä hävittäjäkaupoista.

Norjan puolustusvoimien materiaalihankinnoista vastaava johtaja Jarle Nergård puolestaan tyrmää koko ajatuksen hintaeroista.

Hän toteaa Forsvarets Forum -lehden mielipidekirjoituksessa, että spekulaatiot hintaeroista ovat vääriä: Suomi ja Norja maksavat hävittäjistä saman hinnan, hän toteaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat